20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH bi mogla ostati bez tri miliona evra

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina ne smije sebi dopustiti da izgubi iduću tranšu od oko tri miliona eura od EU i zato hitno treba da usvoji strategiju za reformu sektora pravde za period do 2018. godine, kazao je Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

„Prava je šteta izgubiti ovaj novac koji je nastavak podrške EU domaćem pravosuđu u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Strategija je uvjet i za povlačenje dodatnih, veoma značajnih sredstava iz IPA 2 komponente“, rekao je Čolak komentarišući upozorenje Delegacije EU u našoj zemlji kojim su domaće vlasti pozvane da bez daljeg odgađanja usvoje Strategiju za reformu sektora pravde u BiH ili će u suprotnom BiH ostati bez oko 2,9 miliona eura.

Dogovor

Izrada strategije dogovorena je u novembru 2013. godine, tokom šestog sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

Čolak podsjeća da je ovaj dokument više puta predlagao za dnevni red sjednice Vijeća ministara, ali je uvijek „skidan“.

Tako se desilo i na zadnjoj sjednici, održanoj 1. oktobra, poslije čega je i uslijedilo upozorenje Delegacije EU u BiH.

„Konačno u nacrtu Stregije više nema ništa sporno. Podržala ju je Vlada FBiH i Brčko distrikta, a uskoro bi trebalo da je podrži i Vlada RS. Kontaktirao sam s ministricom pravde RS Goranom Zlatković i dobio obećanje da će to brzo biti završeno“, kazao je Čolak.

On vjeruje da će, nakon saglasnosti Vlade RS, Vijeće ministara brzo usvojiti ovaj dokument.

Istakao je da je Vladi RS neophodno još izjašnjenje njenog ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

„Predstojeći opći izbori ne mogu bit prepreka, Vijeće ministara to može brzo usvojiti. Bitan nam je svaki euro. Strategiju što prije treba da usvojimo da ne dovodimo u pitanje novac iz fondova EU bitan za procesuiranje ratnih zločina, ali i za reformu cijelog sektora pravde“, izjavio je Čolak.

Informacija

Vlada Republike Srpske, 24. septembra, usvojila je informaciju o Nacrtu strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godine.

Resorna ministrica Zlatković kaže da je procedura usvajanja u toku.

„To je strateški dokument i procedura se mora ispoštovati u skladu s pravilima koordinacije prije nego što se proslijedi Savjetu ministara“, rekla je Zlatkovićeva, koja upozorenje iz Delegacije EU nije željela komentarisati.

Iz Delegacije su u petak pozvali vlasti u BiH da usvoje strategiju za reformu sektora pravde kako bi od EU mogla nastaviti preuzmati više novca za smanjenje broja neriješenih predmeta ratnih zločina.

Krajem 2012. godine EU je osigurala oko 15 miliona eura za ovu namjenu i taj novac se isplaćuje u periodu od pet godina.

Tranša

„Da bi se osiguralo blagovremeno isplaćivanje druge tranše budžetske podrške u iznosu od oko 2,9 miliona eura za pokrivanje troškova nakon decembra 2014, pozivamo nadležne organe u BiH da poduzmu sve potrebne korake u cilju usvajanja nove strategije. Daljne odgađanje usvajanja bi ugrozilo isplatu“, upozorili su iz Delegacije i napomenuli da je nova strategija reforome sektora pravde potrebna i da bi BiH mogla računati na novačnu pomoć pravosuđu u okviru programa pretpristupne pomoći IPA II.

Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH, kaže da Nacrt strategije sušinski više nikome u Bosni i Hercegovini nije sporan i ističe da ona ne nudi konkretna rješenja nego smjernice, prioritet i definiše rokove za njihovu realizaciju.

„Usvajanje ovog okvirnog akta omogućilo bi da, na primjer, od EU dobijemo novac i za osiguranje adekvatnog smještaja sudova i tužilaštava“, objasnio je Radulj.

Nacrt strategije za reformu sektora pravde izrađen je zajedničkim radom ministarstava pravde BiH, entiteta i kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se