15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Bez „Južnog toka“ neće proći ni vremenska prognoza

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u parlamentu BiH neće biti prihvaćena ni vremenska prognoza dok ne bude podržan projekat „Južni tok“.

Dodik je dodao da će prva tačka dnevnog reda u novom sazivu parlamenta biti saglasnost za „Južni tok“.

„Naš uslov nije nikakva prijetnja. Mislim da je obrnuto. Nama se prijeti time što se ne žele podržati naši razvojni projekti. Postavlja se realno pitanje kojeg će nam vraga BiH ako nam se sprečavaju ovakvi životni razvojni planovi“, rekao je Dodik za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, predsjednik Srpske je naglasio da je zvaničan stav Ruske Federacije podrška Dejtonskom sporazumu i to isključivo onako kako u njemu piše, a ne kako se čita.

Prema njegovim riječima, to znači Dejtonski sporazum i teritorijalna cjelovitost BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da ruska strana insistira na tome da nema uplitanja međunarodne zajednice, što se, međutim, očekuje s neke druge strane.

Govoreći o dnosima u Federaciji BiH, Dodik je naglasio da je, bez želje za uplitanjem u federalne odnose, uvjeren kako bi stvaranje teritorijalne jedinice za Hrvate doprinijelo stabilizaciji prilika u BiH – svi bi bili na svome i tražili neku zajedničku politiku.

„BiH sa majorizacijom jednog naroda od drugog nije moguća“, istakao je Dodik, dodajući da Republici Srpskoj ne treba priča o trećem entitetu da bi se zaštitila.

Predsjednik Srpske naglasio je da se, bez učešća bošnjačkih političara, ne može riješiti pitanje islamskog ekstremizma.

„Svakome je jasno da `Islamska država` ima golemi uticaj, ne samo na muslimane ovdje, nego širom svijeta. Postoji 350 ljudi odavde koji aktivno učestvuju u ratu. U BiH je evidentirano više od 3.000 potencijalnih terorista. Ali o njima se ne govori“, napomenuo je Dodik i dodao da oni, kada se vrate, neće ovdje otvarati nova radna mjesta, nego predstavljaju bezbjednosnu prijetnju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se