9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Beograd: Parada „Korak pobjednika“ povodom 70 godina oslobođenja Beograda

U Beogradu će danas biti održana vojna parada „Korak pobjednika“ povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj će prisustvovati predsjednik Rusije Vladimir Putin i najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Početak parade je predviđen za 15.30 časova, a prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović, prenosi RTRS.

U prvoj vojnoj paradi u Beogradu, poslije 29 godina kod Palate „Srbija“ i na Dunavu, učestvovaće oko četiri i po hiljade pripadnika Vojske Srbije.

Biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme, a podršku avijaciji Srbije će dati i ruska akrobatska grupa „Striži“.

Tokom jednodnevne posjete Srbiji, Putin će prisustvovati obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 70 godina od oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom.

Parada "Korak pobjednika"
Parada „Korak pobjednika“

Prema programu posjete, predviđeno je da prije podne Putin i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić polože vijence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Poslije toga je predviđen svečani doček Putina ispred Palate „Srbija“, a potom i bilateralni susreti, u okviru kojih će  predsjednici Srbije i Rusije razgovarati „u četiri oka“.

Nakon susreta biće održana ceremonija na kojoj će Nikolić uručiti predsjedniku Rusije Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema programu posjete, potom je predviđen susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsjednikom, te potpisivanje međudržavnih sporazuma u prisustvu Nikolića, Putina i Vučića.

U okviru posjete ruskog predsjednika planirano je da bude potpisan paket od devet dokumenata, između ostalog, o razvoju vojno-tehničke saradnje i saradnji u oblasti energetike i željezničkog saobraćaja.

Među dokumentima planiranim za potpisivanje su međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o readmisiji, kao i protokol o razmjeni podataka o carinskoj vrijednosti robe, prenosi ruska agencija „Tas“.

Nakon potpisivanja sporazuma predviđene su izjave za medije Vučića i Putina.

Za popodne je najavljena vojna parada „Korak pobjednika“ ispred Palate Srbija, gdje je prvo predviđena počasna paljba, zatim intoniranje himne Srbije „Bože pravde“, a potom i obraćanje Nikolića i Putina.

Nakon toga će uslijediti predaja raporta komandanta vojne parade, a zatim će, prema programu, uslijediti padobranski skok – desant, defile pješadijskog ešalona, egzercir garde, defile brodova riječne flotile, motorizovanog ešalona i vazduhoplovnog ešalona i na kraju letački program ruske Akro grupe „Striži“.

Za praćenje Putinove posjete Srbiji akreditovano je 1.000 domaćih i stranih novinara iz Srbije, regiona i svijeta, rečeno je Srni u Pres-službi predsjednika Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se