4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Autoput ubrzano ide ka Banjaluci

DOBOJ – Izgradnja dionice autoputa od Doboja do Prnjavora teče po planu, a na šest kilometara trase počelo je polaganje drugog sloja asfalta.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je u petak sa premijerom Željkom Cvijanović i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem obišao gradilište u Johovcu kod Doboja, rekao je da su gradnja autoputa Doboj – Banjaluka i Termoelektrane u Stanarima dvije najveće kapitalne investicije u regionu.

– Iako pojedinci, koji su cinični, ignorišu i ne žele da priznaju da investicije u Srpskoj napreduju, realizacija ovih projekata je dokaz da to nije tako – rekao je Dodik i podsjetio da bi dionica autoputa od Doboja do Prnjavora, koja košta 180 miliona evra, trebalo da bude završena krajem iduće godine.

On je naglasio da je prethodnih dana počela gradnja i druge dionice autoputa od Prnjavora prema Banjaluci i da će trajati tri godine. Dodik je istakao da se nastavljaju pregovori za izgradnju mreže autoputeva u RS.

– Pregovori za gradnju autoputa od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu su u toku. Kraj realizacije mreže autoputeva trebalo bi da bude u Bijeljini i da poveže RS sa Srbijom – rekao je Dodik i dodao da će Srpska u kontinuitetu, shodno mogućnostima, graditi autoputeve i realizovati druge velike projekte.

Cvijanovićeva je kazala da je izgradnja dionice autoputa od Doboja do Prnjavora važan projekat, ne samo komunikacijski, već i za privredni razvoj.

– Na izgradnji dionice autoputa angažovano je 1.200 radnika, a najveći broj njih je domaća radna snaga. Pored toga, na gradnji su angažovana i domaća preduzeća i uslužni sektor koji je na raspolaganju građevinskoj operativi – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će autoput od Banjaluke do Doboja biti rađen idućih nekoliko godina, što znači da će sve to vrijeme postojati i takva dinamika angažovanja radne snage na realizaciji ovog projekta.

Čubrilović je rekao da gradnja autoputa teče planiranom dinamikom te da je deset kilometara autoputa pripremljeno za asfaltiranje.

– Na šest kilometara je položen prvi sloj asfalta i u toku je polaganje drugog sloja – rekao je Čubrilović i dodao da će uskoro biti položen i treći sloj asfalta.

Čubrilović je istakao da se autoput gradi na najsavremeniji način te da se poštuju svi standardi prilikom izgradnje.

– I pored mnogo problema sa kojima smo bili suočeni, koji su se, prije svega, pojavili zbog vremenskih nepogoda, sve se odvija prema planu – kazao je Čubrilović.

Direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić rekao je da je gradnja mosta preko rijeke Bosne najzahtjevniji dio posla na dionici od Doboja do Prnjavora, ali da je na njemu završeno tri četvrtine radova.

– Desni dio mosta na rijeci Bosni je u potpunosti završen, a urađen je i veliki dio radova sa lijeve strane. U toku je i gradnja betonske ograde – kazao je Topić i dodao da i gradnja ostalih objekata na ovoj dionici autoputa teče po planu.

Gradnja dionice autoputa od Doboja do Prnjavora u dužini od 36 kilometara počela je u proljeće prošle godine, a izvođač radova je konzorcijum firmi „Integral inženjering“ iz Laktaša i „Granit“ iz Skoplja. Ove firme grade i drugu dionicu autoputa od Prnjavora do Banjaluke.

Most na Savi

Milorad Dodik je rekao da je RS ispunila sve uslove za izgradnju mosta preko rijeke Save u Gradišci koji treba da poveže autoput Banjaluka – Gradiška sa Hrvatskom.

– Srpska je ispunila sve obaveze i obezbijedila potrebna finansijska sredstva. Hrvatska treba da riješi svoj dio posla za realizaciju ovog projekta, ali nastoje da svoj dio obaveza prebace na EU – istakao je Dodik.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se