8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Amerikanci kupili Hypo banku

BEČ – Hypo Alpe-Adria-Bank International AG (HBInt.) donijela je juče, u načelu, odluku o prodaji svih akcija u Hypo SEE Holdingu AG (mreža iz jugoistočne Evrope u kojoj posluje) Adventu International, u koju se uključila i Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD).

Ova odluka je bila predmet donošenja konačne odluke od strane Republike Austrije, kao vlasnika, i odobrenja od strane uprava kupaca Advent International i EBRD. Ugovorna dokumentacija između ugovornih strana stupiće na snagu nakon što je Republika Austrija, kao vlasnik, pregleda i po ispunjenju daljih uslova za sklapanje transakcije.

Dr Herbert Walter, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International, pozdravlja prodaju: „Hypo Alpe Adria je imala nekoliko ponuda za svoju mrežu banaka u jugoistočnoj Evropi. To nam govori da strani investitori nastavljaju da uvažavaju/vrednuju ulogu koju Hypo Alpe Adria ima na Balkanu, kao vodećeg pružaoca finansijskih usluga. Uprave banaka su vodile intenzivne pregovore do posljednjeg trenutka. Sposobnost i strategija nastavljanja uspješnog vođenja poslovanja ove mreže predstavljale su ključni kriterij za donošenje ovakve odluke. Uspješnom prodajom, budući izgledi za Hypo Alpe Adria i njeno poslovanje putem mreže u jugoistočnoj Evropi, a time i za 3.900 zaposlenih u poslovnicama u ovom regionu, ostaće netaknuto.“

Mreža banaka iz jugoistočne Evrope obuhvata vlasničke udjele u šest banaka koje posluju u pet zemalja u jugoistočnoj Evropi (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora) sa ukupnim bilansom stanja od oko 8,4 milijardi evra, 245 poslovnica i 1,15 miliona komitenata.

Uključene strane su se prvobitno usaglasile da prodajnu cijenu drže u tajnosti. Istovremeno, HBInt. je izjavila da je voljna održavati svoje linije refinansiranja, što je dovelo do toga da se u toku procesa prodaje pokaže snažna volja za pronalaskom ozbiljnog kupca.

„Mi smatramo da je konzorcijum Adventa International i Evropske banke za obnovu i razvoj privlačna kombinacija. Konzorcijum nudi veoma privlačnu kombinaciju iskustva i znanja na polju tržišta kapitala, kada je riječ o tržištu istočne Evrope. Istovremeno, smatramo da je konzorcijum dobar/zdrav partner koji nam nudi potrebnu sigurnost da će refinansiranje u iznosu od 2,2 milijardi evra, koji ostaje u okviru mreže iz JIE, biti ponovo vraćeno“, izjavio je Walter.

Prodaja mreže iz JIE predstavlja najbolji mogući put za ispunjenje/sprovođenje zahtjeva Evropske komisije i Savezne vlade Republike Austrije.

Prodajom će se razdvojiti SEE Holding od HBInt.-a, što je propisano od strane regulatora. Kao što je već saopšteno, HBInt. će se transformisati u pravni subjekat koji će biti zadužen za rješavanje pitanja loše aktive bez licence za obavljanje bankarskog poslovanja i ubuduće će poslovati kao Heta Asset Resolution.

Restruktuisanje Uprave HBInt. i SEE Holdinga

Došlo je i do određenih promjena u upravama HBInt. i SEE Holdinga.

Predsjednik Uprave HBInt.-a dr Alexander Picker i član Uprave dipl. Kfm Rainer Sichert, MA, podnose ostavku na svojim pozicijama u HBInt. U kontekstu procesa restruktuisanja banke, oni će preuzeti nove funkcije u SEE u Upravi Holdinga.

Mag. Stefan Selden, koji je do sada bio zadužen za grupni Sektor kreditnog poslovanja, postaje novi član Uprave nadležan za rizike u SEE Holdingu.

Upravu HBInt. će, prema tome, zasada činiti Mag. Johannes Proksch i Dr Rainer Jakubowski.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se