9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Alumina: Razvojnim projektima do novih radnih mjesta

ZVORNIK – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je da zvornička Kompanija „Alumina“ predstavlja ohrabrujući primjer kad je u pitanju zapošljavanje i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta u Srpskoj.

„Zbog svega onoga što se čini i planira u ovoj fabrici u oblasti zapošljavanja, „Alumina“ će imati podršku i prioritet kod Zavoda za zapošljavanje RS prilikom narednih projekata”, istakao je Čolaković, nakon današnjeg sastanka sa menadžmentom „Alumine”.

U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, u „Alumini“ je u toku realizacija projekta prijema pripravnika kroz projekat „Prvi posao“, gdje će biti angažovano 25 visokoobrazovanih kadrova različitih profila.

Čolaković je rekao da je, tokom današnjeg sastanka sa čelnicima fabrike, informisan o razvojnim i biznis planovima „Alumine“, koji svojom realizacijom, kroz nove investiciono-proizvodne projekte, treba da omoguće uslove za prijem 300 do 500 novih radnika.

„To su zaista ohrabrujući podaci. Zavod za zapošljavanje će zajedno sa Zavodom za obrazovanje odraslih, pratiti zahtjeve „Alumine“ za kadrovima kako bi obezbijedili potrebna zanimanja, pogotovo trećeg i čevrtog stepena“, objasnio je Čolaković.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić podvukao je da se u fabrici intenzivno radi na novim projektima i diverzifikaciji proizvodnog programa, koji treba da obezbijedi povećanje proizvodnog kapaciteta i plasman na inostrano tržište.

„Kompanija „Alumina“ izvozi proizvode u 22 zemlje Evrope i svijeta. Pred fabrikom je mnogo izazova, tako da ljudske resurse smatramo veoma važnim pitanjem za realizaciju naših planova“, istakao je Matić, na sastanku kome su prisustvovali pomoćnici direktora Andrija Kulić i Stevo Savić, te šef Biroa za zapošljavanje u Zvorniku Goran Petrović.

„Radimo da obezbijedimo uslove za zapošljavanje ljudi, ali pritom treba pripremiti tržište“, rekao je Matić.

Obrazovni sistem treba prilagoditi potrebama privrede, te je, naveo je Matić, zbog oskudne potrebe pojedinih deficitarnih zanimanja,   neophodno više integracije privrednih subjekata sa fakultetima i drugim obrazovnim institucijama.

„Dug je period da se ljudi pripreme i obuče za rad u ovakvim sistemima“, rekao je Matić, ocijenivši da je na tržištu rada velika neusklađenost kadrova i zanimanja  potrebnih za privredu i rad u proizvodnom procesu.

Prema riječima Čolakovića, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 144.000 nezaposlenih osoba , dok će ove godine, kroz projekte koje realizuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, posao dobiti oko 2.500 lica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se