15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Albanci napali u Srbiju sa 1,5 miliona računara

BEOGRAD – Poslije prekida fudbalske utakmice Srbija – Albanija, zbog drona sa zastavom takozvane velike Albanije, uslijedio je do sada najmasovniji hakerski udar na medijski prostor Srbije, koji su organizovali Albanci, izjavio je predsjednik Društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković.

„U utorak posle 21.00 časa na meti odlično organizovane hakerske zajednice našli su se sajtovi svih relevantnih medija u našoj zemlji, a samo jedan je ostao `netaknut`“, rekao je Živković za beogradske „Večernje novosti“.

On je naveo da je takozvani DDoS napad na Srbiju izveden sa 1,5 miliona računara iz cijelog sveta i objasnio da Albanci to nisu mogli samostalno da urade, ali su mogli da plate.

Govoreći o cijeni koju je albanska strana morala da plati „nekome“, Živković je naveo da je srednja vrijednost DDoS napada 100.000 dolara za jedan čas.

Živković je uvjeren da je ovaj napad plaćen nekoj od hakerskih najamnih organizacija, koje pod kontrolom svojih „bot programa“ imaju milione računara, što vlasnici i ne znaju.

On je istakao da preciznost napada i odabir ciljeva govore da je sve bilo brižljivo isplanirano.

Prema njegovim riječima, napad je trajao nekoliko časova i bio je jači od 35 gigabita u sekundi, što je nezabilježeno na našim prostorima.

Vrh napada se, prema analizi koju je napravio Živković, dogodio u 21.30 časova, kada je „napadač“ bombardovao servere srpskih medijskih kuća sa 40 gigabita u sekundi.

„Samo jedan naš dobro zaštićeni sajt je izdržao, dok su ostali makar povremeno javljali da su blokirani, odnosno prezagušeni“, rekao je Živković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se