9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ako ne naučite ove stvari bićete siromašni do kraja života

Dobre finansijske navike su važne i šteta je što se ne uče odmalena u školi. Navike koje imate u odnosu sa novcem utiču na mnoge aspekte vašeg života, kao što su: gdje ćete ići na odmor, gdje živite, šta radite u slobodno vrijeme, kada ćete moći da odete u penziju i sl… Ovo je sedam najboljih savjeta za štednju koje svako može da priušti, a jako će vam značiti kasnije u životu.

1.Automatski štedite novac 

Koliko novca možete mjesečno da izdvojite za štednju zavisi od prihoda koje imate, ali ukoliko možete 10 odsto od svake plate stavite u banku na štednju. Izaberite opciju da vam banka automatski svakog mjeseca makar 20 maraka povuče na račun za štednju. Ovo je najbolja opcija, da odmah sklonite taj novac, prije nego što ga i vidite, pa tako nećete biti u iskušenju da ga potrošite.

2.Naučite razliku između dobrog i lošeg duga 

Tri uništivača bogatstva su: porezi, inflacija i dugovi. Dobar dug je novac koji je pozajmljen kako bi investirali u nešto, bilo to sebe, nekretninu ili posao. Loš dug je novac pozajmljen kako bi bio potrošen. Ne pozajmljujte novac samo da bi ga odmah potrošili, jer ovo ne samo da smanjuje količinu novca koju ćete uštedeti, nego može da vam uništi finansijsku budućnost.

3.Minimalizujte troškove domaćinstva 

“Dinar sačuvan je dinar zarađen”, kaže izreka. Većina ljudi plaća više nego što treba za troškove održavanja domaćinstva: hipoteka, osiguranje, životno osiguranje, osiguranje za autombil i kupovinu gasa i struje. Ključni način za rešavanje ovih problema je: kupujte svuda naokolo. Ovo danas nije teško zahvaljujući internetu. Pronađite jeftinije načine za sve što vam je potrebno.

4.Iznajmite sobu 

Imate praznu sobu u svojoj kući koju niko ne koristi? Iznajmite je i to će biti dobar izvor čistog novca za vas. Samo se pobrinite da nađete dobrog i pouzdanog stanara.

5. Uštedite kad kupujete hranu 

Mnogo novca možete da uštedite samo ako promijenite mjesto gdje kupujete hranu i prestanete da kupujete stvari koje vam stvarno ne trebaju. Na primjer, imate li običaj da kupujete skupe preparate koji su popularni? Zamijenite ih onim jeftinijim. Jednako su dobri, samo nisu izvikani. Probajte da mjesečno dva skuplja proizvoda zamijenite za dva jeftinija, i uporedite kako vam odgovara. Naravno nema ništa loše u tome da se častite nečim što vam se sviđa, ali probajte.

6.Napravite finanskijski plan 

Napavite plan tako što ćete početi da zapisujete sve svoje mjesečne troškove i shvatite gdje vam ide najviše novca. Lako ćete prepoznati šta u svom životu treba da promijenite. Počnite da nosite ručak sa sobom umjesto da ga kupujte na ulici, ili spremite supu ponekad umjesto neke skuplje nezdrave hrane… i td…

24sata.rs

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se