18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik predstavljen na “Danima Srpske u Srbiji” (foto)

Na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, koja je trajala od 04.09. do 10.09.2014. godine, Zvornik je predstavljen na vrlo originalan i jedinstven način. Naime, u saradnji sa Slikarskom radionicom „Paleta“, TOOZ je priredio svojevrstan umjetnički performans, pod nazivom „Sa artistima u susret turistima“.

Kroz oslikana platna dužine 40 metara prikazano je sve ono što može biti i što jeste zanimljivo za naš grad i opštinu. Reakcije posjetilaca manifestacije u Beogradu i Novom Sadu su neočekivane. „Ovako nešto nikad viđeno ni u jednom ni u drugom gradu“.

Promocija Zvornika, zajedno sa ostalim gradovima/opštinama Istočnog dijela RS (Višegrad, Foča, Vlasenica, Bijeljina…) održana je 08. septembra u Beogradu (Knez Mihajlova) i 09. septembra u Novom Sadu (ispred Srpskog narodnog pozorišta).

S obzirom da je promocija organizovana na atraktivnim i prometnim lokacijama veliki broj prolaznika imao je priliku da vidi izložena platna. Tokom cijelog dana na Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, i drugog dana u centru Novog Sada bilo je izloženo oslikano platno u dužini od 40 metara koje je nastajalo u prethodnih 5 godina na likovnim kolonijama u Zvorniku (600 godina Zvornika, Lijepa Jerina, U čast velikana – od Andrića do Kusturice, Kaži mi bubo kako da te zovem, Neumorni Romi).

S obzirom da su ova platna svojevremeno i nastajala na otvorenom „na ulici“ bilo je veoma zanimljivo i prikazati ih i izložiti na sličan način. Pored ovog izložbenog prostora, 4 mlada umjetnika slikarske radionice „Paleta“ iz Zvornika, su tokom dana bili na ulici, i na svojim štafelajima slikali na temu „Turizam u Zvorniku“.

Ideja TOOZ-a za ovakvu promocije bila je da kroz ova umjetnička djela posjetioci dobiju što više informacija o Zvorniku, o tome kada je grad nastao, šta je ono što vrijedi vidjeti u Zvorniku, koje znamenite ličnosti se vezuju za Zvornik, kakav je stil života i način razmišljanja u Zvorniku i još mnogo toga…Za ovu priliku štampani su promotivni flajeri na srpskom i engleskom jeziku sa objašnjenjima za svako platno, a dijeljen je i standardni promotivni materijal TOOZ-a (mape, razglednice, brošure „Zvornik“ i „Odškrinite kapiju Zvornika“).

Sudeći po reakcijama građana Beograda i Novog Sada, a svakako i velikog broja turista ova dva grada, promocija Zvornika bila je vrlo originalna, i po svemu specifična. Ideja „pričanja“ priče o gradu i njegovim ljepotama kroz umjetnost, Zvorniku je dala poseban pečat i pokazala se kao veoma atraktivan vid promocije. Inače, manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ organizovana je sa ciljem da se potencijali Republike Srpske što kvalitetnije predstave, a institucionalna saradnja sa Srbijom ojača. Promocija turizma Republike Srpske u okviru ove manifestacije je bila itekako važna s obzirom da može doprinijeti povećanju broja onih koji namjeravaju posjetiti neku od destinacija u RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se