13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zajedničke aktivnosti u donjem toku Drine

BEOGRAD – Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka rijeke Drine znači da će Republika Srpska i Srbija provoditi zajedničke aktivnosti u donjem toku rijeke Drine od Hidroelektrane Zvornik do ušća, u interesu i Srpske i Srbije, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Stevo Mirjanić.

On je rekao novinarima, nakon potpisivanja sporazuma sa ministrom poljoprivrede Srbije Snežanom Bogosavljević-Bošković, da je riječ o zajedničkim aktivnostima koje će se provoditi na regulaciji, upravljanju vodama, iskorišćavanjem voda, odbrani od poplava, te iskorišćavanju mineralnih sirovina iz tog vodotoka.

„To je sporazum koji je trajnog karaktera, jer vodotok je trajnog karaktera i taj sporazum će dugo-dugo da potraje“, rekao je Mirjanić.

Govoreći o potpisanom Protokolu o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede, Mirjanić je rekao da se on odnosi na uspostavljanje zajedničke saradnje između dva resora, s ciljem da se unaprijedi ukupna saradnja između sektora poljoprivrede Srpske i Srbije.

On je naveo da je u toj oblasti predviđeno dosta aktivnosti, koje su postojale i do sada, te da su iznesene pozitivne ocjene o toj saradnji, koja je sada još više unaprijeđena.

Prema njegovim riječima, saradnja će se u narednom periodu odvijati dinamičnije, počevši od platnog sistema u poljoprivredi do proizvodnje sjemenskog sadnog materijala.

„Tu je i set pitanja iz oblasti veterinarstva, zaštite zdravlja životinja, biljaka, iz oblasti vodoprivrede, ali i izvan ovog sporazuma. Potencirali smo našu saradnju u oblasti Savske komisije i u još mnogo drugih oblasti“, rekao je Mirjanić.

Vlade Republike Srpske i Srbije potpisale su danas, poslije zajedničke sjednice u Beogradu, tri sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma i upravljanja vodama.

Memorandum o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić.

Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka rijeke Drine i Protokol o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede potpisali su resorni ministri Stevo Mirjanić i Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se