5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Vrijeme je da napunite špajz za snježne dane

Ostavljena zimnica je velika blagodet za trpezu u snježnim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti su znamenje svake porodice.

Iako će domaćica sa smiješkom da vas pogleda kad je upitate za recept, svi se slažu u jednom: pravila za stavljanje zimnice jesu čiste tegle, dobar kvalitet voća i povrća i posebno adekvatna ostava gdje se zimnica odlaže. Ako se zimnica ostavlja u običnim teglama, bez hermetičkih poklopaca, tegle treba čvrsto uvezati celofanom ili pergament-papirom i kanapom. Pranje posuđa i pribora treba obaviti posebno pažljivo. Tegle nakon pranja deterdžentom treba dobro isprati, zatim staviti u veliku posudu s vodom (hladnom ili mlakom), i postepeno zagrijavati dok ne proključaju, a zatim ostaviti u vodi do upotrebe. Sterilizacija tegli se može obaviti i u rerni gdje ostaju do upotrebe, a važno je znati da tegle ne treba brisati.

Da bi se što više očuvali važni sastojci (znatne količine vitamina C) već u početnoj fazi, za pranje i držanje voća ili povrća treba upotrebljavati porculansko ili plastično posuđe, a za sječenje nožiće koji su od nerđajućeg čelika. Postoji mnogo recepata za slatku i slanu zimnicu, a mi vam donosimo tri jednostavna prijedloga.

Šljive sa čokoladom

 Potrebno je tri kg šljiva, pola kg šećera, 100 g crne čokolade, šest velikih kašika ruma. Priprema počinje tako što šljive operete i očistiti od košpica, te ih pospete šećerom i stavite kuvati.

Kad su šljive fino omekšale (nakon dvadesetak minuta), štapnim mikserom ih usitniti, pa pustiti da kuvaju još par minuta. Zatim dodati čokoladu i rum, te stalno miješati dok se čokolada ne otopi. Kuvati još desetak minuta i pekmez je gotov. Sipati pekmez u teglice ugrijane u rerni na 100°C, okrenuti ih na čep i pustiti pet minuta da se stvori vakuum. Vratiti u normalan položaj i ohladiti.

Tikvice u tegli

Potrebna su četiri kg tikvica, šest kašičica krupne soli, veća čaša ulja, 250 ml jabukovog sirćeta, 200 gr šećera, malo peršuna i bijeli luk po ukusu. Tikvice operite, ne guliti ih, narežite na krugove u debljini od oko 1 cm pa onda na četvrtine. Zalijte tikvice hladnom vodom da su prelivene i ostavite da odstoje četiri sata. Nakon stajanja ih procijedite i zalijte s marinadom tako što ste sve sastojke spojili, dodajte peršun i luk i izmiješajte. Neka odstoje 20 minuta, potom ih stavite u tegle i ostavite ih da se pasterizuju da se vakuumira poklopac.

Tri u jedan

 Potreban je jedan kg paprike, jedan kg kupusa, 0,5 kg sitnog crvenog luka, 0,2 l sirćeta, 0,6 l vode, kašika šećera, kašika soli, na vrh kašičice vinobrana. Papriku očistiti i izrezati na četvrtine ili po želji, tako i luk. Kupus izrezati na kriške. Složiti u teglu red po red povrća i tako sve do vrha. Na vrh staviti plastični pritiskivač da se povrće ne podigne. Izmiješati sirće, vodu, so, šećer i vinobran da se sve otopi i sipati na povrće u tegli. Poklopiti i ostaviti. Drugi dan doliti po potrebi tekućine ili dodati još povrća. Tada dobro zatvoriti i spremite s ostalom zimnicom. Koristiti nakon otprilike mjesec dana.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se