18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada Srbije čini sve da spriječi energetsku krizu

BEOGRAD – Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da bi Srbiju ove zime mogla da zadesi energetska kriza usljed nedostatka energenata, ali da nema mjesta panici, jer Vlada čini sve da Srbija sezonu grijanja dočeka spremna.

„Govorim o energetskoj krizi zato što Srbiji nedostaju ugalj, struja, gas i mazut. Mogli smo sve vreme od poplava da nabavljamo ugalj, ali to nismo učinili. Svaka tona uglja na deponiji koja bi bila uvezena znači manji uvoz kilovat-časova struje“, rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ona je za „Politiku“ podsjetila da je Vlada još u junu donijela odluku da „Srbijagas“ krene u nabavku gasa, ali da do danas nema informacija o tome.

„Kako se približava sezona grejanja, i kako je svima jasno da 15. oktobra treba da budu topli radijatori, shvatamo da nam sve fali“, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je kao neosnovanu ocijenila najavu direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića o poskupljenju tog energenta od 1. januara, odnosno o uvođenju ekonomske cijene gasa.

„On može da poželi cenu kakvu hoće, ali cenu gasa, kao i struje, određuje regulatorna Agencija za energetiku“, napomenula je Mihajlovićeva.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u „Železnicama“, Mihajlovićeva je naglasila da će na izbor novog rukovodstva uticati isključivo kvalitet i nije željela komentarisati spekulacije da će na čelo ove kompanije doći poznati biznismen Milan Beko.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se