10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Vehabijski vođa iz BiH na listi svjetskih terorista

Nusret Imamović, lider vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, kod Brčkog, najveće vehabijske zajednice u BiH, jedan je od 10 pojedinaca koje je američki Stejt department imenovao kao posebno označene globalne teroriste!

Na zvaničnoj veb stranici Stejt departmenta objavljeno je da se, kako je otišao u Siriju, Imamović aktivno uključio u sve nasilne akcije ekstremista i otvoreno im dao podršku, a vjeruje se da se bori za terorističku grupu Al Nusra.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je Imamović „bh. teroristički lider koji djeluje u Siriji“, zbog čega je stavljen na crnu listu sa još devet pojedinaca i dvije grupe, protiv kojih su uvedene sankcije.

Konkretno, sva njihova imovina, koja je pod jurisdikcijom SAD, biće blokirana, a američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju s njima ili da im pomažu.

Na pitanje kako bi bh. institucije trebalo da postupe prema Imamoviću kada se vrati u BiH, Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, odgovara da ga treba uhapsiti.

„Potrebna je stroga primjena Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH. Zakon predviđa da se takva lica, koja organiziraju, podstrekuju, finansiraju, nagovaraju i učestvuju u stranim ratištima, hapse i procesuiraju. Treba da mu ‘odrežu’ kaznu, koja iznosi čak i do 10 godina. Onda će to i na one koji imaju nakanu da odu, sigurno imati uticaja da to ne učine“, ocjenjuje Bradarić.

Poput njega, i Jasmin Ahić, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, podsjeća na izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima je tretirano učešće u oružanim sukobima van BiH, te ističe da će Imamović, ako se vrati u BiH, ovdje sasvim sigurno biti tretiran od strane nadležnih organa.

„Eventualno se kao problem može postaviti način pribavljanja dokaza da je određena osoba bila u stranom oružanom sukobu, a onda, kako će se dokazi kvalificirati na sudu. To su mali problemi u mogućem procesuiranju“, naglašava Ahić.

Imamović je do sada iznio niz zabrinjavajućih tvrdnji, uključujući i onu da napad na američku ambasadu u Sarajevu, o kojem su u udarnim terminima izvještavali svi svjetski mediji, „ne smatra bogzna kako krupnim događajem“.

Hapšen je više puta, a posljednje u nizu je privođenje sprovedeno početkom 2012. godine u Gornjoj Maoči, kada su policajci tražili dokaze potrebne za istragu napada na Ambasadu SAD u BiH.

Lisice na ruke stavljane su mu i zbog organizovanog kriminala, ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti BiH, napada na ustavni poredak BiH, izazvanja rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio je Fakultet šerijatskog prava, a vratio se sa tvrdim i radikalnim stavovima i shvatanjima.

Kada je o šerijatu riječ, Imamović i Bilal Bosnić, vehabijski lider iz Bužima, početkom prošle godine su u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ u tom gradu održali javnu trubinu „Savršenstvo šerijata – pogubnost demokratije“, o čemu su „Nezavisne“ prve pisale.

Grupe i pojedinci koji su označeni kao globalni teroristi

1. Džaiš al Muhadžirun val Ansar – čečenska teroristička organizacija, bazirana u Siriji, koja sarađuje sa Al Nusra frontom i Islamskom državom

2. Harakat Šam al Islam (HSI) – marokanska teroristička organizacija sastavljena od stranih boraca, koja napade izvodi sa Al Nusra frontom.

3. Amru al Absi – jedan od lidera ISIL-a koji je zadužen za otmice.

4. Salim Benalem – francuski ekstremista i član ISIL-a.

5. Mohammed Abdel Halim Hemaida Saleh – član Al Kaide, za kojeg se vjeruje da vrši napade na američke i izraelske mete.

6. Lavdrim Muhadžeri – kosovski Albanac, borac ISIL-a, čije su mjesto djelovanja Sirija i Irak.

7. Murad Margošvili – poznati čečenski lider u Siriji, koji je izgradio kamp za obuku na sirijsko-turskoj granici.

8. Nusret Imamović – bh. teroristički lider, koji djeluje u Siriji. Vjeruje se da se bori u redovima Al Nusra fronta.

9. Muhand al Najdi – Saudijac, finansijer Al Kaide, koji je aktivan u Siriji.

10. Abdesamad Fateh – poznat kao Abu Hamza, član je skandinavske ekstremističke mreže povezane s Al Kaidom.

11. Abd al Baset Azuz – operativac koji obučava pripadnike Al Kaide.

12. Malim Salman – lider stranih boraca Al Šababa. Obučavao je strane borce koji su se pridružili Al Šababu.

Poginuo na sirijskom ratištu

Ramo Pazara, Bošnjak iz Teslića, stradao je u borbi sa Kurdima na sirijskom ratištu, prenio je portal Vijesti ummeta, koji promoviše radikalni islam.

Pazara, koji je ranije živio u SAD i radio kao vozač kamiona, poginuo je u gradu Kobane, a riječ je o jednom od zamjenika Čečena Omara al Šišanija, koji je među najpoznatijim stranim borcima Islamske države (IS).

Inače, na video-servisu YouTube pojavio se snimak na kom se vide borbe pripadnika IS u Siriji, a ono što se najviše ističe je to da su džihadisti iz BiH, što se zaključuje po jeziku na kojem se dogovaraju. Na snimku borci iz BiH komentarišu akciju i zapitkuju jedini druge „da li ima preživjelih“.

„Je li puno ranjen, ima deka“, upitao je jedan borac, dok se drugi džihadista nadovezao riječima: „Šta je? Je li šehidio neko?“

Pohapšeni Bosnićevi sljedbenici

Slovenačka policija pronašla je i zaplijenila veću količinu oružja kod osoba koje su se na strani islamskih ekstremista borile u Siriji te uhapsila dvojicu slovenačkih državljana, koji su prešli na islam pod uticajem Bilala Bosnića, vehabije iz Bužima, koji je nedavno uhapšen u okviru akcije „Damask“.

Obojica su nakon istrage pušteni, jer za Sloveniju ne predstavljaju opasnost, ali će biti krivično gonjeni zbog nezakonitog posjedovanja oružja.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se