5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Veber: Vučić spriječio otcjepljenje Srpske

PRAG – Član berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije rekao je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić spriječio otcjepljenje Republike Srpske.

Bodo Veber je istakao, prenosi Radio Slobodna Evropa, da je predsjednik RS Milorad Dodik, tokom aneksije Krima, namjeravao da počne proces separacije, tvrdeći da ima rusku podršku.

Jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promjenjena igra za politiku EU i SAD“, rekao je da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade sudije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz više izvora i da je za to „znao cijeli zapadni diplomatski kor“.

„U tim informacijama se otkriva da je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije i da je htio ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u sprovođenje onoga čime godinama prjeti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprječio“, rekao je Veber.

Veber kaže da mu te informacije djeluju ubjedljivo.

„Mi smo, naime, u više navrata vidjeli nastupe premijera Vučića koji svjedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u posjeti Njemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih njemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno porekao da Vlada Srbije ne djeli poziciju Dodika“, rekao je Veber.

Veber je rekao da „nije jasno“ da li je Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, „nije uvjerljiva“.

„Prije bih rekao da je Dodik vjerovao da će imati rusku podršku“, rekao je Veber.

On je rekao da je prije dvije godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku Republike Srpske, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića,

Po njemu, Tadić je prilično koristio taj „bratski odnos“ s Dodikom za svoj „nacionalni imidž“, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, „koji je i njemu predstavljao problem“.

„Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu“, rekao je Veber i dodao da je premijer Srbije u maju na pres konferenciji s Dodikom, koji je tada ponovo doveo u pitanje opstanak države Bosne i Hercegovine, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije.

Tanjug

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se