13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ustaška šahovnica na naslovnici »Glasa HDZ-a«!

BRČKO – Na naslovnici julskog broja „Glasa HDZ-a“, mjesečnika koji se štampa i dijeli besplatno pod pokroviteljstvom HDZ BiH distrikta Brčko, dominiraju poruka „Koračamo dalje“ i šahovnica koja je korištena u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Kako su to „Nezavisnim“ potvrdili najugledniji heraldičari i historičari u regiji, nema nikakve dileme da je šahovnica objavljena na naslovnici „Glasa HDZ-a“ korištena u vrijeme ustaške vlasti Ante Pavelića, u državi utjelovljenju fašizma, odgovornoj za najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu. Glavni i odgovornik urednik ovog glasila je Anto Domić, brčanski gradonačelnik i jedan od potpredsjednika HDZ BiH, koji u svakom broju piše uvodnike na različite teme.

Prema riječima Dragomira Acovića, uglednog heraldičara i člana više međunarodnih heraldičkih i falerističkih društava, nema nikakve dileme da je šahovnica s prvim srebrnim poljem ona koja je korištena u vrijeme NDH.

„Istina, ako čovjek traži neke konotacije, takva kompozicija šahovnice nije korištena samo u vrijeme NDH, dakle tek od 1941. godine, nego i ranije, ali jeste tačno da se ta varijanta koristila u vrijeme NDH“, ističe Acović.

Sporni su kompozicija boja i sam dizajn šahovnice. Naime, grb objavljen u julskom broju „Glasa HDZ-a“ počinje prvim bijelim (srebrnim poljem), koji isključivo simbolizira ustaštvo i ideologiju zločina nad nehrvatima.

Koliko je, zapravo, ovo pitanje osjetljivo potvrđuje i činjenica da je čak i ratna Hrvatska Zajednica Herceg Bosna, odnosno Hrvatska Republika HB, čijim se čelnicima u Hagu sudi za ratne zločine, izbjegavala koristiti šahovnicu s početnim bijelim poljem.

Ni za Envera Imamovića, historičara iz Sarajeva, nema nikakve dvojbe da je riječ o grbu korištenom u vrijeme Pavelićeve NDH.

„Zvanični grb Republike Hrvatske počinje crvenim poljem i dosta je drugačiji od grba NDH, nakon što se u Hrvatskoj dugo polemisalo o ovom pitanju. Svi grbovi koji počinju bijelim poljem korišteni su u doba Pavelića, i to je činjenica, a ovaj grb asocira na ustaštvo“, istakao je Imamović.

Čelnici Skupštine Brčko distrikta, kada smo iz upitali za komentar, ističu da je ovo za njih nešto potpuno novo, kao i za politiku u distriktu.

Aden Ribić, potpredsjednik Skupštine, osuđuje ovaj postupak te navodi da to distriktu Brčko ne treba.

„Sad ne mogu prejudicirati kakve će biti reakcije, iako vjerujem da će biti i inicijative za smjenu gradonačelnika ako je on odgovoran za ovo. Vidjećemo da li je ovaj grb objavljen zlonamjerno ili slučajno“, navodi Ribić.

Zbog smrtnog slučaja u porodici, Domić nije bio na poslu nekoliko dana, a „Nezavisne“ su od petka bezuspješno pokušavale da stupe u kontakt s njim kako bismo čuli njegov komentar i da li je znao za spornu šahovnicu.

Gradonačelnik Domić je bio na udar javnosti i nakon dočeka haškog osuđenika Darija Kordića.
Oprezno sa simbolima

„Nezavisne“ su željele da čuju mišljenje o ovome i od supervizije za Brčko distrikt. Mario Brkić, portparol OHR-a, rekao je da od nadležnih institucija očekuju „da osiguraju poštivanje svih relevantnih zakonskih propisa kako bi se spriječilo bilo kakvo dizanje tenzija“.

„Kao što smo više puta dosad rekli, simboli bilo koje vrste ne smiju se koristiti za dizanje međunacionalnih tenzija“, rekao je Brkić.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se