18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Tajne hrvatske arhive kriju istinu o ulozi firme „MPRI“

BEOGRAD – O ulozi američke „MPRI“ u pripremi hrvatske zločinačke akcije „Oluja“ više će se znati kada budu otvorene tajne hrvatske arhive, koje su „zapečaćene“ na 30 godina, ili kada neko iz te vojne firme odluči da progovori o svemu, izjavio je Srni predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Komentarišući odluku suda u Čikagu da pred pravosuđem te države ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme „MPRI“ iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije „Oluja“, Budimir je rekao da je to očekivana odluka.

„Od ove tužbe nije se ni moglo mnogo očekivati, jer isti je nalogodavac bio i u Hagu, gdje su oslobođeni oni koji su počinili direktne zločine u `Oluji`. `MPRI` je bila samo produžena ruka Pentagona“, kaže Budimir.

On je naveo da se teško moglo očekivati da odgovara ovakva organizacija, koja ima više od 700 zaposlenih i iza koje stoji američka država.

„Prelomni trenutak za angažovanje `MPRI` u Hrvatskoj bila je posjeta hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška Vašigtonu u martu 1994. godine. Sve je to dovelo do potpisivanja ugovora u septembru 1994. između Šuška i penzionisanog generala, zamjenika predsjednika `MPRI` Karla Vuona u hrvatskoj Ambasadi u Vašigtonu pod imenom `Demokratska tranzicija – program podrške`“, podsjeća Budimir.

On naveo da je Vuono održao seriju sastanaka sa hrvatskim generalima Antom Gotovinom i Zvonimirom Červenkom i intenzivno radio na obuci Hrvatske vojske na vojnom poligonu „Petar Zrinjski“, kao i u drugim garnizonima.

„Završni seminar održan je neposredno pred operaciju `Oluja` na Brionima u julu 1995. godine. Za vrijeme akcije `Oluja` NATO je bombardovao radarske i protivraketne sisteme odbrane Vojske Republike Srpske Krajine. Tako je organizacija `MPRI` dala svoj puni doprinos u progonu više od 250.000 Srba, a za vrijeme akcije ubijeno je i nestalo više od 2.000 Srba“, naglašava Budimir.

On pojašnjava da ratovi u kojima učestvuje „MPRI“ oslobađaju zvaničnu Ameriku od mogućih optužbi za nedozvoljeno miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, a na drugoj strani, troškove za rat snosi strana kojoj „MPRI“ pomaže.

„Prema tome, sve navedeno pokazuje da se ne uvažavaju činjenice, već je i dalje prisutan zakon jačeg. Radi ovakvog zakona i politike moglo je i doći do sramne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine počinjene u `Oluji`“, naveo je Budimir.

Pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme „MPRI“ iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije „Oluja“, odlučio je američki savezni sud u Čikagu.

Sudija DŽon Li donio odluku da nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene
u tužbi koju je 2010. godine podnijela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine, a u kojoj se tvrdi da je „MPRI“ izradila plan, obučila i pripremila hrvatske snage za operaciju „Oluja“.

Podnosioci tužbe potražuju odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine.

„Operacija `Oluja` rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz Krajine“, naglašava se u tužbi.

Podnosioci tužbe ističu „da nije poznato da li je osoblje `MPRI` učestvovalo u genocidu i da se to ne pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila način da se genocid desi“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se