18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Svjetska organizacija želi veće ućešće BiH u misijama

UN trenutno provode 16 mirovnih misija u svijetu sa oko 125.000 članova vojnog, policijskog i civilnog osoblja…

Predstavnik generalnog sekretara UN za politička pitanja na zapadnom Balkanu Piter Dju nada se povećanju vojnog osoblja BiH u mirovnim misijama.

On ocjenjuje da BiH aktivno doprinosi misijama, posebno u Avganistanu, što UN visoko vrednuju.

„S obzirom da se u Avganistanu smanjuju operacije, to otvara prostor za dodatni angažman BiH“, navodi Dju u intervjuu Srni.

BiH već učestvuje u mirovnim misijama sa 45 policijskih službenika i nešto vojnog kadra.

Dju, koji u Sarajevu učestvuje u radionici o temi mirovne misije UN u svijetu, najavljuje veliki okrugli sto u Beogradu 20. i 21. oktobra, koji će okupiti predstavnike zemalja zapadnog Balkana i 20 partnerskih zemalja i organizacija.

„Nadamo se da će svaka od tih zemalja uvećati svoj angažman u operacijama UN, ali i povećanom zajedničkom regionalnom angažmanu“, objašnjava on.

Prema njegovoj ocjeni, regija je, generalno, ostvarila značajan napredak od kraja oružanih sukoba 90-ih godina, ali postoje određeni izazovi, poput samoproglašenog Kosova, BiH i Makedonije.

On tvrdi da, „za razliku od Kosova gdje je EU omogućila određeni napredak, zastoj u EU integracijama postoji u BiH i Makedoniji“.

Dju navodi da uloga UN u BiH više nije politička, već je usmjerena na pitanja razvoja, odnosno pomaganja u ostvarivanju najboljeg mogućeg razvoja.

„Nadamo se da će prestojeći izbori osigurati novi jasan mandat političkim vođama u BiH da se ostvari napredak“, zaključio je Dju.

On navodi da su se UN 90-tih godina suočile sa brojnim neuspjesima, uključujući neke u BiH, poput Srebrenice.

Od tog perioda, unapređen je način realizacije mirovnih misija, te više nije bilo sličnih problema.

UN trenutno imaju najveći broj angažovanih pripadnika mirovnih snaga u svojoj istoriji.

Dju napominje da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun pokrenuo novu reviziju i analizu načina realizacije mirovnih misija da bi bili izbjegnuti neuspjesi s kraja prošlog vijeka.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se