20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svemirska braća (ni)su se već javila?

Naučnici uz pomoć nasavremenije tehnike tragaju za znakovima potencijalnog života u svemiru, a neki su uvjereni da su već pronađena planete na kojima ima inteligentnih bića. Američki astrofizičar Hontas Farmer vjeruje da je Institut SETI, koji traga za vanzemaljskim životom, već zabilježio satelitske signale „svemirske braće“.

Prema njegovim analizama, vjerovatnoća da su Zemljani već otkrili da nisu sami u svemiru veća je od 50 odsto.

Astronomi koji traže znakove vanzemaljskog života tragaju za egzoplanetima u nastanjivim zonama, koje nisu ni previše blizu ni predaleko od matičnih zvijezda, pa u njima postoji tekuća voda, a time i uslovi za život kakav poznajemo.

Jedan broj naučnika vjeruje da je u svemiru već bilo određenih oblika života.

Kosmos nije uvijek bio ovako leden – u ranoj fazi bio je pun vrućih gasova, odnosno plazme koja se postupno ohladila i stvorila zvijezde i galaksije, smatra Abraham Leb sa Harvarda.

Prema Lebovim proračunima, 15 miliona godina nakon „velikog praska“ toplotno zračenje bilo je dovoljno jako da je cijeli svemir mogao biti pogodan za život.

Ta ugodna klima mogla je potrajati nekoliko miliona godina, što je dovoljno da se razviju mikroorganizmi, ali ne i složeni životni oblici.

Naučnici su objavili da u području južnog pola Saturnovog mjeseca Enkelada, pod debelom smrznutom površinom, leži okean tekuće vode u kojem ima hranjivih tvari, a možda i života.

To otkriće je fascinantno. Mjesec Enkelada, poznat po velikim vodoskocima, postao je tako četvrto tijelo u Sunčevom sistemu na kojem dokazano postoji okean.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se