18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sve što smo mislili da znamo o kafi je – pogrešno

Naučnici koji su analizirali DNK kafe ustanovili su da ono što ljudi vole u njoj, a to je kofein, je zapravo genetski hir, te da nema nikakve veze za kofeinom u čokoladi ili čaju.

„To je slučajnost zamrznuta u prostoru, najvjerovatnije pod uticajem prirodne selekcije“, izjavio je evolutivni biolog Viktor Albert sa Bafalo Univerziteta.

On i 60 njegovih kolega iz cijelog svijeta mapirali su gene kafe sa Jave. Rezultati ove analize objavljeni su u četvrtak u časopisu Science.

Istraživači su otkrili da se kofein razvio odvojeno u kafi, čaju i čokoladi budući da se nalazi u različitim genima, te različitim dijelovima genoma biljaka.

„Kada je jednom kafa mutirala i dobila kofein, ne samo u zrnu, već i u lišću, u kojem je on još više prisutan, ispalo je da je to odlično za biljku“, kazao je Albert, objasnivši da bube ne napadaju lišće kafe jer ne vole kofein, za razliku od insekata oprašivača, poput pčela, koji ga obožavaju.

„Zato se oprašivači vraćaju po ‘repete’, baš kao i mi koji volimo kafu“, naveo je američki naučnik, priznajući da se ujutru ne budi bez velike šolje mirisnog crnog napitka.

„Ne bih bio u stanju da obavim sav ovaj fantastičan rad o kafi da nema kafe“, zaključio je on.

Kako prenosi Rojters, rezultati istraživanje će biti predstavljeni iduće sedmice na 25. Međunarodnoj konferenciji o nauci kafe u Kolumbiji.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se