20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra predstavljanje ponude gradova i opština

BANJALUKA – Predstavljanjem turističke ponude turističkih organizacija gradova i opština Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma i Turistička organizacija Srpske obilježiće sutra u Banjaluci Svjetski dan turizma.

Manifestacija o temi „Turizam i razvoj lokalne zajednice“ biće održana u Parku „Petar Kočić“ u 12.00 časova.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske ističu da će turističke organizacije gradova i opština Srpske, kao i pojedinačni proizvođači predstaviti ponudu i prema ovogodišnjem sloganu Svjetske turističke organizacije pokazati na koji način turizam utiče na razvoj lokalne zajednice.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske rečeno je Srni da će u sklopu programa biti uručene zahvalnice za saradnju i značajan doprinos u promociji turizma Republike Srpske, kao i prigodne nagrade.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2013. godine Republiku Srpsku posjetilo je 256.277 turista koji su ostvarili 670.231 noćenja, što je 6,2 odsto više dolazaka i 6,4 odsto više noćenja nego prethodne godine.

Kao i prethodnih godina, najveći broj noćenja, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji su zabilježili 50 odsto noćenja od ukupnog broja ostvarenih noćenja stranih turista, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Rusija, Italija, Austrija i NJemačka.

Najveću posjetu stranih turista, kako navode u Turističkoj organizaciji Srpske, zabilježila su turistička mjesta koja posjeduju atraktivne faktore npr. klimatske, kulturno-istorijske, te riječna i jezerska mjesta, zatim slijede planinska mjesta i banjska mjesta.

Najveći broj noćenja zabilježen je u Banjaluci, Tesliću, na Palama, u Trebinju, Višegradu, Laktašima i u Bijeljini.

Od početka 2014. godine, Turistička organizacija Republike Srpske je pokrenula intenzivnu promociju ovih turističkih destinacija, i to prvenstveno na nedavno završenim međunarodnim sajmovima turizma u Beču, Tel Avivu, Pragu, Briselu, Beogradu, a te aktivnosti nastaviće i na sajamskim nastupima u narednom periodu u Budvi, Varšavi i Nišu.

U Turističkoj organizaciji kažu da je u šarolikosti izbora turističke ponude Srpske kako u pogledu destinacija, tako i samih turističkih proizvoda jako teško izdvojiti „top pet“.

Međutim, prema upitima domaćih i inostranih gostiju i njihovim interesovanjima za pojedine destinacije u Srpskoj, kao i na osnovu statističkih pokazatelja o broju dolazaka i ostvarenih noćenja mogu se izdvojiti Banjaluka, Trebinje, Višegrad, Jahorina, nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, ZTC „Banja Vrućica“, Etno-selo „Stanišići“, Šipovo i druge destinacije.

U turističkoj ponudi Republike Srpske u posljednjih nekoliko godina na samom vrhu nalazi se avanturistički turizam. Ponuda raftinga, paraglajdinga, hajkinga, bajkinga, kajakinga, kanjoninga, planinarenja i druge postaju prepoznatljivi turistički proizvodi na turističkoj mapi regiona i šire, navode iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Među najatraktivnije turističke destinacije Republike Srpske ubrajaju se planinski centri, koji već tradicionalno u zimskom periodu privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Prednjači olimpijska ljepotica Jahorina koja se izdvaja kvalitetnim, zahtjevnim, ali i uređenim stazama i koja osim skijanja nudi brojne druge sadržaje.

Osim planinskog, u prvom planu je i banjski turizam. Po broju gostiju, raznovrsnosti i kvalitetu ponude iz Turističke organizacije Republike Srpske izdvajaju Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica“ koji je danas jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu.

„Posljednjih godina je veoma značajna i eko-etno ponuda Republike Srpske.

Najatraktivnije destinacije ovog tipa su Etno-selo `Stanišići` kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i Ribnika, koje su zahvaljujući mušičarskim revirima sve interesantnije lokacije na turističkoj mapi Republike Srpske, a koje bilježe veliko interesovanje stranih zaljubljenika u ovu vrstu ribolova“, ističu iz Turističke organizacije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se