14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Šulc kritikuje poslanika zbog stava o Krimu

BRISEL – Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsjedavajući komiteta za spoljna pitanja u Evropskom parlamentu Elmar Brok kritikovali su nedavnu posjetu poslanika Tatjane Zdanok Krimu i njene izjave o legitimnosti referenduma od 16. marta, nakon čega je taj region prisajedinjen Rusiji.

Šulc u svom pismu Zdanokovoj, koja je poslanik iz Letonije, navodi da su njeni komentari tokom boravka na Krimu „pogrešni“ i da su „u potpunoj suprotnosti sa stavom Evropskog parlamenta i EU“.

„To su gluposti. Prema regulativama Evropskog parlamenta, poslanici bi trebalo da se pridržavaju stavova iznesenih u rezolucijama samo kada govore u ime tog tijela ili su članovi zvaničnih delegacija“, odgovorila je Zdanoka.

Ona je istakla da su lična mišljenja poslanika i političara iznesena tokom radnih posjeta dio slobode svijesti i govora, i to lideri EU ne mogu ukinuti, ma koliko pokušavali.

„Bez slobode govora, EU postaje samo oruđe međunarodnih korporacija i neprijateljski nastrojena prema običnom narodu“, dodaje Zdanoka.

U svom pisanom odgovoru Šulcu i Broku, Zdanokova navodi da rukovodstvo Evropskog parlamenta mora shvatiti da nakon nasilnog puča u Kijevu, koji je podržao Zapad, narod Krima nije mogao da podnese činjenicu da će izgubiti zvaničan status ruskog jezika i nisu mogli da se pomire sa terorom grupacija krajnje desnice koja je blisko povezana sa vlastima.

„Republika Krim ima isto pravo na samooprijedeljenje koliko i Škotska, Katalonija, Korzika ili bilo koji drugi etnički region u Evropi. Narod Krima iskoristio je to pravo“, zaključila je Zdanokova, prenosi ruska novinska agencija Itar tas.

Zdanokova je ponovo, po treći put, izabrana u Evropski parlament na izborima održanim u maju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se