14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Šta stanovnici Zvornika i Malog Zvornika kupuju jedni kod drugih

Pored činjenice da ih razdvaja rijeka Drina i granični prielazi, mještani Zvornika i Malog Zvornika su ekonomski uvijek zavisili jedni od drugih. Stanovnici ova dva grada pronašli su računicu i u svakodnevnim prelascima s jedne na drugu obalu Drine kako bi u vremenu ekonomske krize nešto i uštedjeli.

Mnogo povoljnije

Zvorničani u Srbiji uglavnom kupuju lijekove, hljeb, mlijeko, sokove, voće i povrće, dok stanovnici Malog Zvornika u Republici Srpskoj uglavnom dolaze zbog goriva, a zbog povrata PDV-a u Zvorniku često kupuju bijelu tehniku, stočnu hranu i naročito građevinski materijal.

prodavnice-najblize-granicnom-prelazu-najbolje-zaradjuju

Maksim Gračanin, penzioner iz Zvornika, svaki dan prelazi preko mosta kako bi kupio osnovne životne namirnice u trgovinama pored mosta u Malom Zvorniku.

„Ja redovno idem u kupovinu zato što su određeni artikli mnogo povoljniji. Na razlici cijena u dva grada možemo uštedjeti skoro cijelu penziju, što je za nas zaista značajno. Pored mlijeka, hljeba, povrća, najviše uštedim na lijekovima, jer su, recimo, samo antibiotici 40 odsto jeftiniji nego kod nas“, kaže Gračanin.

maksim-gracanin-penzioner

Milorad Tanacković, taksi prevoznik iz Malog Zvornika, kaže da u prolazu kroz BiH redovno sipa gorivo na benzinskim pumpama u Zvorniku, jer je ovde jeftinije.

Stočna hrana

„Iako se malo gradi u Malom Zvorniku, građevinski materijal se kupuje u Bosni, kao i stočna hrana. Ako se ovom doda i povrat PDV-a, onda je ušteda još veća. S obzirom na to da dosta ljudi radi u Zvorniku, ipak se može reći da tu najviše kupujemo gorivo“, ističe Tanacković.

milorad-tanackovic-taksista

U vrijeme kada se počinje spremati zimnica posebno su posjećeni štandovi s voćem i povrćem u Malom Zvorniku, u blizini pješačkog mosta, kao i trgovačke radnje koje su najbliže graničnom prelazu.

Šta je gdje jeftinije

Poređenja radi, hljeb je u Malom Zvorniku u prosjeku jeftiniji za 35 feninga, voće i povrće, zavisno od proizvoda, od 20 do 60 feninga po kilogramu, a lijekovi skoro duplo povoljniji.

S druge strane, u Zvorniku su jeftiniji i deterdženti i drugi hemijski proizvodi.

(Dnevni avaz)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se