9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Srbija spriječila sankcije protiv BiH zbog kršenja gasnih propisa

BEOGRAD – Srbija je spriječila uvođenje sankcija protiv BiH zbog kršenja propisa u oblasti gasa koje su danas trebale da budu usvojene na Ministarskom savjetu Energetske zajednice i time pomogla i Republici Srpskoj – saopšteno je iz Ministarstva energetike Srbije.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Srbije pomogla Republici Srpskoj zaustavivši sankcije Energetske zajednice, koje su danas trebale da budu usvojene na Ministarskom savjetu Energetske zajednice.

„Time je sprečen niz mera za čije usvajanje je potreban konsenzus, a koje su pored prava glasa i refundacije troškova delegacije BiH obuhvatale i zaustavljanje niza projekata, od kojih je velika većina u Republici Srpskoj“, navedeno je u saopštenju.

Na 12. sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice učestvovali su ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici – Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, kao i Kosova.

Delegaciju Srbije je predvodio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Beograd prekršio propise u oblasti gasa

Ministarski savjet članica Energetske zajednice ustanovio je da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene djelatnosti u preduzećima „Srbijagas“ i „Jugorosgas“.

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, sa kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

„Ta konstatacija Ministarskog savjeta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU“, navedeno je u saopštenju Energetske zajednice sa sjednice Ministarskog savjeta u Kijevu.

Podsjeća se da je Ministarskom savjetu pitanje kršenja propisa u oblasti gasa proslijedio Sekretarijat Energetske zajednice, pošto se Srbija nije uskladila sa propisima ni nakon zahtjeva da to učini, upućenog u februaru – prenijeli su beogradski mediji.

Tada je, kako se navodi, Sekretarijat ocijenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa – državni „Srbijagas“ i „Jugorosgas“ koji je 50 odsto vlasništvo ruskog „Gasproma“, nisu provela obavezu da razdvoje prenos od snabdijevanja i proizvodnje gasa.

Ministarski savjet je izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila BiH time što nije donijela zakon o sektoru gasa, ali je odgodio uvođenje sankcija za BiH do 2015. godine.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primijene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, da ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se