13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Srbija protiv Francuske za finale

MADRID – Finale između košarkaša Španije i SAD već je bilo viđeno na Mundobasketu, sve je išlo ka tome, ali je Francuska pokvarila sve planove i računice, i napravila pravo čudo pobjedom nad domaćinom Mundobasketa sa 65:52 (15:15, 20:13, 7:15, 22:9).

Niko nije očekivao da domaćin šampionata može da bude tako nadigran i tako nemoćan kao protiv Francuza, koji su priredili neočekivan podvig. Partije života odigrali su Ertel, Gober, Furnije, i tako pružili pravu podršku lideru „trikolora“ Borisu Dijaou, i za finale će igrati sa Srbijom u petak od 22 časa.

Odlično su ušli meč, poveli sa 11:2 zahvaljujući trojkama Dijaoa i Lovernja, ali su Španci uzvratili preko Navara i braće Gasol za izjednačenje 15:15 i kraj prve četvrtine, piše Blic.

„Furija“ je očajno šutirala trojke, evropski prvak je znao to da iskoristi, Gober je vodio veliku borbu u reketu sa braćom Gasol i Ibakom, koji su morali da jure zaostatak. Mini rola Želabala od pet poena u nizu odvela je Francuze na 26:21 sredinom druge dionice, Dijao se pobrinuo za plus sedam (30:23), da bi Kalderon ubacio prvu trojku za Špance, iz ukupno 10. pokušaja.

Francuzi su ušli u treću četvrtinu isto sa sedam poena prednosti, ali su tri minuta bili bez koša. Prokockali su dva napada zaredom, Rubio je bio odličan u odbranim a Ljulj i Pau Gasol su primakli Španiju na 35:34 za euforiju na tribinama.

Srbija protiv Francuske za finale Mundobasket 2014 (2)Dio i Ertel su parirali koliko su mogli, ali je Navaro dalekometnom trojkom održao korak i smanio na 39:37 u 25. minutu. Legendarni bek je prodorom izjednačio i onda su Španci krenuli sa već uvježbanim provociranjem i pritiskom na sudije.

Lovernj je uhvatio loptu u napadu i on i Batum su bili faulirani, ali je Ljulj isprovocirao Pjetrusa da ga udarcem u glavu za nesportski faulom baci na parket pa se prilično zakuvalo na parketu. Vodila se potpuno egal borba uz čvrste odbrane na obe strane.

Za kraj treće dionice su Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez priredili alej-up koji su toliko puta ove sezone režirali igrajući za Real, Pau Gasol je izblokirao Dioa, ali ta prednosto od 42:43 nije pokrenula Špance.

Nastavili su da se ispucavaju pri šutu za tri poena, Mark Gasol je bio potpuno van meča, dok su na drugoj strani Želabal i Furnije pogađali, a Dijao trojkom pobrinuo za 51:45 šest minuta pre kraja. Odgovornost je u finišu najviše preuzimao Ertel i minut pre kraja ubacio ključnu trojku za 60:52 za nevjericu na licima španskih košarkašima.

Blic

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se