23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Službenici UIO BiH omogućili nezakonit povrat PDV-a

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv troje službenika Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zbog sumnje da su Centru za srce BiH u Tuzli omogućili nezakonit povrat PDV-a, čime je budžet BiH oštećen za skoro 800.000 KM.

Optužnica je podignuta protiv Ćamila Haračića, Kate Bubalović i Dragice Žugić iz Tuzle, zaposlenih u Regionalnom centru UIO BiH u Tuzli, zbog zloupotrebe službenog položaja i nasavjesnog rada u službi.

Oni su, prema navodima optužnice, kao službena lica UIO BiH u Grupi za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, prilikom kontrole zdravstvene ustanove Centar za srce BiH, nezakonito obračunali indirektni porez i omogućili nezakonit povrat PDV-a od 794.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da Centar za srce BiH nije imao pravo na povrat PDV-a, jer u periodu na koji se razračun odnosi nije ni bio u sistemu PDV obveznika.

Haračić se tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a Bubalović i Žugić za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH predložilo je ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala, kojima će se dokazivati krivica optuženih.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se