13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Sava raste, a brana slabi

BRČKO – Zabrinjava činjenica da je voda iz Save, koja se cijedi kroz improvizovanu branu u Vučilovcu, sada mutna što pokazuje da se ispira vezivni materijal, što slabi čvrstinu ovog nasipa, izjavio je danas šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Dževdet Šahović.

Podsjećajući da je na gradilištu nove gravitacione ustave na ulazu u to selo jedini put preko privremene brane koja štiti taj dio od izlivanja Save, Šahović je napomenuo da su ljudi na terenu i pokušavaju da učvrste nasip koliko mogu.

„Radi predostrožnosti punimo `džambo vreće` pijeskom da bismo u slučaju porasta vodostaja ojačali taj privremeni nasip“, rekao je Šahović.

On je rekao da su radovi na izgradnji gravitacione ustave obustavljeni zbog visokog nivoa Save, ali će biti nastavljeni čim se rijeka povuče za oko 1,5 metara.

„Čekamo da se voda povuče da bi smo od ustave prema Savi izgradili još jednu privremenu branu i onda prebacili vodu u rijeku, kako bismo mogli izgraditi ustavu i kompletnu trajnu branu“, rekao je Šahović, ističući da se sve to mora završiti do zime.

On je rekao da je Vlada prije dva dana odobrila dodatnih 30.000 KM za završetak gravitacione ustave.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Uroš Vojnović izjavio je da prate stanje na terenu, te da su od juče organizovana konstantna dežurstva na svim kritičnim tačkama u Vučilovcu.

On je napomenuo da vodostaj Save raste i prema jutrošnjim mjerenjima kod Slavonskog Šamca, iznosi 620 centimetara, što je za 30 centimetara niže od nivoa kada se proglašava stanje redovne odbrane od poplava u disktruktu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se