23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sahranjen Sulejman Tihić (foto)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejman Tihić sahranjen je danas u dvorištu džamije Azizija u Šamcu.

Tihić, koji je bio i predsjednik SDA, sahranjen je, uz najviše vojne počasti Oružanih snaga BiH. Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana i zvaničnika iz Šamca i cijele BiH.

Sahrani je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio saučešće porodici Sulejmana Tihića.

„Tihić je bio dobar čovjek i imao je jak karakter“, rekao je Dodik novinarima.

Prethodno je danas u Šamcu, povodom Tihićeve smrti, održan komemorativni skup i otvorena knjiga žalosti u koju se upisalo nekoliko stotina Šamčana.

Na komemorativnom skupu u hotelu „Plaža“ o liku i političkom djelovanju Sulejmana Tihića govorili su predsjednik šamačkog Opštinskog odbora SDA Alija Fitozović, načelnik opštine Šamac Savo Minić i Tihićevi prijatelji i saradnici Midhat Tabaković I Ešref Zaimbegović.

Komemorativni skup povodom smrti Tihića održan je danas i u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Prethodno, kraj kovčega sa Tihićevim posmrtnim ostacima, u zgradi parlamenta BiH smjenjivala se počasna straža, a bila je otvorena i knjiga žalosti, u koju se upisao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika i građana BiH.

Sulejman Tihić preminuo je 25. septembra nakon duge i teške bolesti.
Tihić je rođen 1951. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu 1975. godine, a član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Bio je imenovan za šefa konzularnog odjeljenja Ambasade BiH u Bonu u NJemačkoj.

U mandatu od 2002. do 2006. godine obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH. U poslijeratnom periodu obavljao je i dužnost poslanika i potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se