9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusija zatvara svoje nebo u slučaju novih sankcija

MOSKVA – U slučaju da Ruskoj Federaciji bude uveden još jedan set sankcija, u oblasti energetike ili finansijskom sektoru, Moskva će biti prinuđena da odgovori asimetrično, na primjer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom, izjavio je danas ruski premijer Dimitrij Medvedev.

Medvedev, je u intervjuu za ruski ekonomski dnevnik „Vedomosti“, naveo da promjena maršrute letova može dovesti do bankrotstva mnogih aviokompanija, koje se i onako nalaze na ivici opstanka, prenio je Glas Rusije.

„Zapadne zemlje treba pitati da li će biti novih sankcija Moskvi i ukoliko uvedu sankcije vezano za energiju ili dalja ograničenja za naš finansijski sektor, mi ćemo morati da asimetrično odgovorimo. Na primjer, ograničenja u transportnoj sferi. Polazimo od toga da imamo prijateljske odnose sa našim evropskim partnerima, tako da nebo iznad Rusije je otvoreno za sve letove, ali ako se uvedu sankcije, odgovorićemo“, objasnio je  Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, to nije poželjna varijanta razvoja događaja, jer ratovi sankcijama ne nude mir u Ukrajini, već naprotiv ugrožavaju globalni sistem bezbjednosti, upozorava Medvedev.

„Većina političara to zna. Ipak, postoji izvjesna inertnost mišljenja i nažalost želja da se koristi sila u međunarodnim odnosima. Nadam se da ovo nije ono čemu naši zapadni partneri teže i da nema umobolnih među donosiocima političkih odluka“, rekao je Medvedev.

On je naglasio da su sankcije „uvijek mač sa dvije oštrice“ i po pravilu, one ne donose pozitivne rezultate, javlja ruska agencija Itar Tas s.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ruski premijer je rekao da se nada da će kriza na jugoistoku te zemlje biti riješena i dodao da „dobra volja i delikatan rad“ svih strana biće potreban da se očuva mir.

„Nažalost, ukrajinski kriza se nastavlja. To je veoma ozbiljna drama. Ali se nadam da će se riješiti, ukoliko ukrajinsko rukovodstvo ima dobre volje i prijedlozi Rusije se primjene. Tako delikatan rad u cilju očuvanja  mira, sada, treba da bude sproveden. Nadam se da će funkcionisati.“, rekao je Medvedev.

Premijer Medvedev je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio mirovni plan prije nekoliko dana i da se „čini“ da ga je Ukrajina prihvatila, pošto su proruske snage, takođe, prihvatile plan, mada s nekim rezervama.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se