18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Reforme jedini način osiguranja stabilnosti

SARAJEVO – BiH je Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ trenutno dužna milijardu i 28 miliona maraka, ali je finansijska situacija stabilna uprkos prirodnim katastrofama koje su usporile privredni razvoj, izjavio je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

„Međutim, problem se može javiti kada se promijene okolnosti na međunarodnom tržištu kapitala. Finansijska situacija u BiH nije ugrožena, ali pored gubitaka od poplava koje su pretrpjeli građani i firme, očekivani privredni rast se prepolovio, a očekivani fiskalni deficit ove godine najvjerovatnije će biti veći od planiranog“, rekao je Špirić.

Imajući u vidu činjenicu da je u BiH nedavno boravila delegacije MMF-a i da je za nastavak aranžmana sa BiH vlastima postavila uslove koje ne mogu ispoštovati, Špirić je napomenuo da je aranžman koje je dogovoren u septembru 2012. godine do sada imao sedam pregleda i da je objektivni pokazatelj da se program uspješno realizuje.

On je za „Dnevni avaz“ rekao da je u toku osmi pregled, da su razmijenjena međusobna gledišta o narednim koracima, koja se sada usaglašavaju, kako je bilo i u ranijim slučajevima.

„Odbor MMF-a donosi odluku o uplati sljedeće tranše i to bi se trebalo desiti krajem oktobra“, naveo je Špirić.

On je napomenuo da su, dugoročno posmatrano, reforme jedini način za obezbjeđivanje stabilnosti.

„Kredit MMF-a neće nam biti potreban kada se ubrza ekonomski rast, za šta je potrebno provesti strukturalne reforme, olakšati poslovanje i napraviti unutrašnji politički konsenzus. Tada ćemo se baviti problemom razvoja tržišta kapitala i izlaska na međunarodno tržište, koje će onda igrati ulogu monitora kvaliteta vladinih politika. Dakle, i tada ćemo se zaduživati, ali će kreditori biti drugačiji“, ocijenio je ministar finansija i trezora BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se