12 C
Zvornik
20. април 2024.

Razvoj projekta vodovodnog i kalizacionog sistema u opštini Zvornik

ZVORNIK – U Zvorniku je u toku izrada Studije izvodljivosti za finansiranje projekata razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema za opštinu Zvornik.

Na juče održanom sastanku Ekspertskog tima Evropske Unije koji radi Studiju i predstavnika opštine Zvornik prezentovani su dosadašnji rezultati rada, kao i projekti koji će biti predloženi za prioritetno finansiranje u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Na sastanku se razgovaralo i o projektima koji su u fazi realizacije, a koji se finansiraju putem kredita Evropske investicione banke i donatorskih sredstava Evropske Unije, a to su vodovodni sistem „Zvornik sjever“ faza 2, vodovodni sistem „Tršić“, vodovodni sistem „Lokanj – Pilica“, kanalizacija „Tabanci“ i „Rekonstrukcija glavnih distributivnih i potisnih cjevovoda u Zvorniku i Karakaju“.

Da bi Studija u potpunosti mogla biti završena, potrebno je još da Ekspertski tim obiđe potencijalne zagađivače na području opštine Zvornik.

Nakon obrade podataka biće održana prezentacija Studije izvodljivosti koja će obuhvatiti analizu postojećeg stanja vodosnabdijevanja i kanalizacije, dugoročni razvoj, tretman otpadnih voda i odlaganje mulja, analizu životne sredine, finanisijsku analizu postojećeg stanja i mogućnosti Opštine i preduzeća „Vodovoda i komunalija“, ekonomsku evaluaciju, plan implementacije i nabavki.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević podsjetio je da je ovaj projekat dugoročno značajan za zvorničku opštinu i logičan nastavak aktivnosti koje se vode zadnje tri godine na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u opštini.

– Taj dokument će nam reći koji su trenutni problemi u sistemu, šta i kako dalje, šta bi trebalo možda drugačije organizovati i ono što je naročito bitno na koji način da riješimo pitanje odvoda otpadnih voda – istakao je Dragičević.

Izradu Studije koja je počela u junu ove godine finansira Evropska Unija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se