15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Radojičić: Zapadni Balkan pred ozbiljnim izazovima

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić upozorio je da bi se Srpska, odnosno BiH, i Srbija mogle naći pred veoma ozbiljnim političkim i ekonomskim izazovima, budući da se pred njih postavlja pitanje koju stranu izabrati kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

„EU i Rusija su trenutno u procesu uvođenja međusobnih sankcija po različitim linijama i već se postavljaju pitanja da li će se Srbija, a manje Republika Srpska, nalaziti u bloku onih koji primjenjuju mjere EU, ili onih koji će primjenjivati ruske mjere, ili će biti na nekoj trećoj strani, što je vrlo teško“, rekao je Radojičić.

Radojičić je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je bočna dimenzija dešavanja u Ukrajini da zapadne zemlje na Balkan sada gledaju drugačije zbog krize i sudara velikih interesa, odnosno kao na neko potencijalno novo žarište na kome bi se ponovo sukobili interesi.

„U tom kontekstu treba posmatrati inicijative, kao što je konferencija u Berlinu, gdje se javlja novi angažman zemalja zapada kako bi se na Balkanu pojačao uticaj, odnosno neki plan aktivnosti EU i zapada, a u kontekstu prevencije uticaja sa druge strane“, istakao je Radojičić.

Radojičić smatra da se Evropa nalazi u najvećoj krizi u posljednjih nekoliko decenija, sa sve većom polarizacijom između EU i NATO, s jedne, i Ruske Federacije s druge strane.

Radojičić, koji je nedavno učestvovao na Bledskom strateškom forumu, rekao je da mnogi sagovornici sa kojima je razgovarao na ovom skupu nisu optimisti oko brzog završetka krize na istoku Ukrajine, koja već poprima globalne razmjere.

„Teško je reći da neko može predvidjeti ishod, i koliko će trajati ova kriza, koja ima globalne razmjere i gdje se dramatično pogoršavaju odnosi između EU i Ruske Federacije“, ocijenio je Radojičić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se