14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Radnik održavanja otkrio jednu od misterija Stounhendža

Mnogi arheolozi su dugo tvrdili da je kamenje Stounhendža nekada činilo pun krug, a sada su konačno otkriveni dokazi koji idu u prilog toj teoriji, prenosi “Gardijan”.

Do rješenja misterije, međutim, nisu stigli naučnici nakon mukotrpnog rada, već jedan čovjek koji radi na održavanju Stounhendža i njegove okoline.

Spomenik Stounhendž datira iz neolita, nalazi se u engleskom okrugu Viltšir i sastoji se od ogromnog kamenja od kojih su spoljni poređani tako da čine nepotpun krug.

Radnik “English Heritage-a” Tim Dou je našao tragove na zemlji gdje se nekada nalazilo ogromno kamenje koje bi kompletiralo krug.

Svako ljeto radnici zalivaju travu oko spomenika, ali prošle godine nisu imali dovoljno dugačko crijevo, zbog čega nisu mogli da zaliju svu travu.

Dok je Dou gledao travu oko kamenja, primjetio je dijelove zemlje sa slabo naraslom travom baš tamo gdje se krug prekida.

509472_7726234977262348_ff“Stajao sam na stazi i posmatrao travu blizu kamenja i razmišljao sam i tome kako bi trebalo da nabavimo duže crijevo za zalivanje kako bi te dijelove ozeleneli”, rekao je Dou.

On se tog trenutka sjetio da su arheolozi ranije baš na tim mjestima pokušavali da nađu tragove kamenja koje nedostaje.

“Sjećam se da su baš tu arheolozi bezuspješno tražili nešto što bi ukazalo na to da se kamenje nalazilo tu. Pozvao sam kolegu i on je vidio isto, pa smo se obratili profesionalcima”, izjavio je Dou.

Suva zemlja, na dijelu koji radnici nisu uspjeli da zaliju, zbog kratkog crijeva, otkrila je dijelove sa jako malo trave.

[lightbox thumb=“http://zvornikdanas.info/wp-content/uploads/2014/09/509474_stoneplan_lb.jpg“]

Vjerovatno se ranije nisu vidjeli tragovi jer je bilo više padavina.

Arheolozi su napravili fotografije Stounhendža iz vazduha i utvrdili da se mnogi od tih dijelova ogoljene zemlje poklapaju sa mjestima na kojima bi se nalazilo kamenje.

Ostali dijelovi su vidljivi na mjestima gdje su još 1901. godine vršena iskopavanja, što ukazuje na to da nisu nastali sami od sebe.

Izvještaj o otkriću je objavljen u poslednjem izdanju žurnala “Antiquity”.

Iako se radi o jednom od najpoznatijih praistorijskih spomenika, Stounhendž i dalje krije mnoge tajne.

Blic/Guardian

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se