23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Provodi se program za oporavak od poplava od 42 miliona evra

SARAJEVO – U BiH trenutno se provodi Program EU za oporavak od poplava u vrijednosti 42 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je na donatorskoj konferenciji EU obećala pomoć za BiH u vrijednosti od 85 miliona evra.

„Činjenica je da se trenutno realizuje prvi dio doniranih sredstava od 42 miliona evra kroz Program EU za oporavak od poplava“, navodi Delegacije EU povodom izjave ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića da je donatorska konferencija u dobila manifestacioni karakter i da ima osjećaj da Brisel čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH.

Delegacija EU u BiH navodi da to nije istina, te ističe da EU aktivno pomaže stanovništvu u BiH i da se novac građana EU trenutno koristi za obnovu škola, domova zdravlja, zgrada opština i centara za socijalni rad.

„Ovim sredstvima se pomaže najugroženijim porodicama u obnovi njihovih domova. Pomaže se ponovnom pokretanju domaće privrede. Prošle sedmice u Doboju je otvoreno obnovljeno obdanište, dok je Srednjoškolski centar u Doboju juče otvoren“, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU najavljuju da će se šef Delegacije Peter Sorensen tokom ove sedmice uputiti u Šamac da bi otvorio još jednu u nizu obnovljenih škola.

U saopštenju navode i da su objavljeni javni pozivi za prijave za pomoć u obnovi stambenih objekata i za pomoć malim i srednjim preduzećima, te da EU trenutno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 miliona evra.

„S obzirom na sve ove činjenice, apsolutno je neprihvatljivo da domaći zvaničnik na takav način dovodi javnost u zabludu, vrijeđa sve koji u ovom trenutku naporno rade na terenu i vrijeđa solidarnost koju su pokazali stanovnici EU“, zaključuje Delegacije EU u BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić sinoć je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je donatorska konferencija dobila manifestacioni karakter i da ima osjećaj da Brisel čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatra pomoći, nego ucjenom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se