12 C
Zvornik
23. април 2024.

Proširenje NATO-a je greška, čak i provokacija

NJUJORK – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da je proširenje Natoa greška, čak i provokacija u određenom smislu.

„To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira je li neka zemlja članica ovog ili onog bloka ili ne“, ocijenio je Lavrov.

On je za „Dnevni avaz“ rekao da su se poslije prestanka postojanja Varšavskog pakta pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerisali da bi trebalo, ako ne razmontirati NATO, onda bar promijeniti odgovornost OEBS-a.

„Da se to dogodilo, situacija bi bila potpuno drugačija“, istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, struktura bi isto tako bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana koji bi se bavio sigurnošću.

„Izabrana je drugačija staza i ignorisana su obećanja da će proširenje Natoa biti limitirano, ili da neće biti raspoređena /vojna/ infrastruktura na teritoriju zemalja novih članica“, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje kako Moskva gleda na mogućnost daljeg približavanja zapadnog Balkana u članstvo u Nato, Lavrov je rekao da se to u Moskvi doživljava kao „pogrešna politika i provokacija Sjevernoatlantskog vojnog saveza“.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da Srbija brže od svojih komšija BiH, Crne Gore i Makedonije kreće prema članstvu u EU, Lavrov je rekao da „političari na vlasti u Beogradu redovno uvjeravaju službenu Moskvu da se to neće negativno odraziti na odnose Srbije sa Rusijom“.

Šef diplomatije Ruske Federacije potvrdio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Beograd u okviru proslave Dana oslobođenja glavnog grada Srbije.

„Posjeta predsjednika Putina poklapa se sa 70 godina oslobađanja Beograda od nacizma. Predsjednikova posjeta je planirana da bi koincidirala sa proslavama koje će se dogoditi u glavnom gradu Srbije“, rekao je Lavrov.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se