14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Prodanović: Uskladiti zakone zbog otklanjanja sumnji

SARAJEVO – Parlamentarna skupština BiH treba da usvoji izmjene i dopune Zakona o Savjetu minitara BiH kojima bi ovaj zakonski akt uskladila sa Zakonom o sukobu interesa i time otklonila sumnja u moguću blokadu formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, izjavio je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović.

„Kako bi se otklonila sumnja koja se stvara u javnosti, potrebno je da parlament podrži da se po hitnom postupku ovaj zakon uskladi sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH“, rekao je Prodanović u Sarajevu.

On je ocijenio nelogičnim problematizovanje pitanja utvrđivanja sukoba interesa za buduće članove Savjeta ministara BiH.

„Ako je Zakonom o sukobu interesa u institucijama BiH ovaj posao sa Centralne izborne komisije prešao na parlamentarnu komisiju, logično je da će se ta komisija baviti i pitanjem utvrđivanja eventualnog sukoba interesa i za članove Savjeta ministara“, rekao je Prodanović.

Poslanik SDA Šefik DŽaferović smatra da je Savjet ministara BiH, predlažući po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara, postupio brzopleto i da nije sagledao sve moguće implikacije takvog rješenja.

„Savjet ministara imenuje Predstavnički dom, dok Dom naroda nema nikakve uloge u tome, međutim, sada se propisuje da u proceduri imenovanja učestvuje parlamentarna komisija za sukob interesa, koja je sastavljena od predstavnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH“, precizirao je Džaferović.

On je podsjetio da za razliku od konstituisanja Predstavničkog doma, koji se bira neposredno na izborima, formiranje Doma naroda zavisi od entitetskih parlamenata.

„Mislim da bi to mogla da bude dodatna blokada“, smatra Džaferović.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović kaže da u Parlamentarnoj skupštini BiH nema niko protiv zakona koji je juče utvrdio Savjet ministara.

„Ne očekujem da će biti komplikacija u procesu formiranja vlasti kada je u pitanju segment zakonodavstva“, rekao je Magazinović, izrazivši nadu da su iz prethodnog mandata izvučene pouke i da se neće puno čekati sa formiranjem vlasti nakon opštih izbora.

Savjet ministara BiH utvrdio je juče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, kojim se ovaj zakon usklađuje sa ranije usvojenim Zakonom o sukobu interesa.

Ovaj prijedlog zakona Ministarstvo pravde dostaviće parlamentu BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Izmjenama i dopunama tog zakona ubuduće će nadležno tijelo, koje imenuje Parlamentarna skupština BiH, odlučivati o sukobu interesa umjesto Centralne izborne komisije BiH.

Dopunama zakona određeno je da će nadležno tijelo obavljati poslove u vezi s postojanjem propisanih uslova za imenovanje predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara.

Na ovaj način je ispoštovan zaključak Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim je od Savjeta ministara zatraženo da najkasnije do 24. septembra budu dostavljene izmjene propisa u vezi sa otklanjanjem nejasnoća u vezi sa sukobom interesa.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se