23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prihod od turizma 110 miliona KM

BANJALUKA – Republika Srpska u prošloj godini ostvarila je od turizma prihod od 110 miliona KM, što je više za sedam odsto u odnosu na prethodni period, rekla je pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandra Trifković.

Trifkovićeva je, na manifestaciji na temu „Turizam i razvoj zajednica“ kojom je danas u Banjaluci obilježen Svjetski dan turizma, naglasila da je ova oblast jedna od važnih potencijala svake zajednice, pa i Republike Srpske.

„Svjesni smo da imamo potencijala za razvoj turizma. To nam daje osnova da planiramo razvoj turizma i unapređujemo ga“, rekla je Trifković novinarima.

Ona kaže da je promociji turizma Republike Srpske doprinijelo predstavljanje potencijala na sajmovima, od kojih su najznačajniji u Beču, Briselu i Beogradu.

Prema njenim riječima, najveće turističke atrakcije u Banjaluci su tvrđava Kastel, rafting na rijeci Vrbas i gastronomska ponuda.

„Razvijeni su zimski turizam na Jahorini, seoski i banjski turizam. Srpsku najčešće posjećuju gosti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije“, napomenula je ona.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da moto pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan turizma ukazuje na to da turizam predstavlja bitan faktor razvoja svake zajednice.

„Turizam je grana u kojoj još nismo počeli da bilježimo pad, niti značajnijih posljedica svjetske ekonomske krize. Turizam je svakako grana u koju se svako ulaganje izvjesno i sigurno“, rekao je Barašin.

On smatra da su turistički potencijali u Banjaluci iskorišteni u velikoj mjeri, ali da je potrebno još hotela visoke kategorije, te dodatno ulaganje u razvoj avanturističkog turizma.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se