15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Prevencija i tretman moždanog udara

ZVORNIK – Projekat „Prevencija i tretman moždanog udara“ ima za cilj da se smanji broj oboljelih i umrlih, kao i invalida koji nastaju nakon preživljavanja moždanog udara, rekao je danas u Zvorniku glavni menadžer ovog projekta Vlado Đajić.

Đajić je, prije stručnog sastanka o prevenciji moždanog udara, rekao novinarima da je prema podacima iz 2011. godine u Republici Srpskoj rođeno oko 9 500 beba, a umrlo oko 13 500, od čega je od moždanog i srčanog udara umrlo oko 7 500 ljudi, što je ogroman broj i rezultat slabe prevencije na našim prostorima.

„To je bio motiv da Društvo doktora medicine Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pokrene masovnu akciju prevencije moždanog udara“, rekao je Đajić.

On je dodao da će ljekari, u okviru ovog projekta, obići sve opštine u Republici Srpskoj i ući u svaki dom zdravlja, održati predavanja i besplatno pregledati ljude ultrazvučnim pregledom krvnih sudova vrata i glave.

„Ovim preventivnim načinom rada otkrivamo patološke promjene na krvnim sudovima i time onemogućujemo nastanak moždanog udara, jer je poznato da oko 50 do 70 odsto moždanih udara nastaje zbog začepljenja krvnih sudova vrata i glave“, rekao je Đajić, koji je šef Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

Đajić je posavjetovao sve osobe koje imaju faktore rizika i nastanka moždanog udara, odnosno povišem krvni pritisak, šećernu bolest, masnoću u krvi, stresove, fizičke neaktivnosti i drugo, da redovno kontrolišu zdravlje i da se pridržavaju redovne terapije.

Realizacija ovog projekta, ili masovna akcija prevencije moždanog udara, počela je 2012. godine u kojoj su ljekari radili regiju od Banjaluke, Prijedora do Gradiške, 2013. godine od Doboja do Bijeljine, a ove godine regiju od Zvornika do Trebinja, gdje će izvršiti besplatno ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i glave kod 5 500 ljudi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić nije prisustvovao stručnom sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.

Stručni sastanak o prevenciji i tretmanu moždanog udara organizovali su Društvo doktor medicine Republike Srpske, Udruženje neurologa i Centar za prevenciju moždanog udara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se