23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Banjaluci preminuo šestogodišnjak od virusa zapadnog Nila?

BANJALUKA – Šestogodišnji dječak čiji su inicijali S.M. iz Banjaluke preminuo je noćas u Univerzitetskoj bolnici – Klinički centar Banjaluka od posljedica virusnog encefalitisa.

Dječak je na Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti primljen 7. avgusta zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Prema riječima načelnika Klinike Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada, a od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis, te je po samom prijemu uzeta serologija na viruse.

Iz Kliničkog centra navode da je ubrzo došlo do pogoršanja kliničkog stanja, te da je na urađenom CT-u nađen izražen difuzni edem mozga, pa je pacijentu uključena sva neophodna terapija.

„Međutim, u daljem toku liječenja dolazi do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta. Na urađenom kontrolnom CT-u, kao i NMR-u, pokazalo se pogoršanje edema mozga sa uklještenjem, te znacima moždane smrti. Pacijent je danima nepromjenjenog zdravstvenog stanja bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kliničkog centra napominju da je dječak prethodno boravio na moru, gdje je navjerovatnije zaražen, te da je riječ o sporadičnom slučaju i da ne postoji opasnost od epidemije, jer bolest nije specifična za naše područje.

Iz Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka navode se da je ovaj slučaj u skladu sa pravilima uredno prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se