18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Predstavljanje novog zakona o javnim nabavkama BiH

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održan seminar na temu „Primjena novog Zakona o javnim nabavkama BiH“ koji je vodio predsjedavajući Kanacelarije za razmatranje žalbi BiH dr. Ostoja Kremenović.

On je rekao da će novi Zakon o javnim nabavkama početi da se primjenjuje 28. novembra ove godine, te da je predavanje organizovano sa ciljem upoznavanja sa novinama koje on donosi, naročito sa aspekta procedure zaštite prava u postupku javnih nabavki.

– To je sigurno tema koja i nas u Kancelariji za razmatranje žalbe interesuje u smislu doprinosa da i ponuđači i ugovorni organi čine što manje grešaka u proceduri, da ima što manje žalbi i da na taj način činimo sve da BiH u cjelini izađe iz kruga zemalja koje imaju daleko najviše žalbi u procedurama u Evropi, a pogotovo u odnosu na privredne aktivnosti koje se dešavaju u BiH i gdje je očekivati daleko manje žalbi – rekao je Kremenović.

On je istakao da je u prosjeku posljednjih godina broj žalbi iznosio oko 2.100 godišnje.

– Veliki broj žalbi je bio više rezultat neadekvatne uređenosti sistema, nefunkcionisanja pojedinih učesnika, kao i opšte klime u BiH kad je u pitanju primjena zakona u svim sektorima, a pogotovo u oblasti javnih nabavki, tako da je sad prilika da se svi na način koji je u domenu njihove odrgovornosti pripreme za primjenu novog zakona i da se pokušaju u najvećoj mogućoj mjeri eliminisati uzroci za pojavljivanje žalbi i time učini daleko efikasniji sistem javnih nabavki – napomenuo je Kremenović.

On je pojasnio da u svim dijelovima Zakona ima značajnih promjena.

– Prvo će se dinamizirati postupak na način da se skrate rokovi za procedure, uključujući i način provođenja žalbenog postupka, a naći će se i mnoga nova rješenja koja su potvrđena u zemljama Evropske Unije i u cilju harmonizacije sa njihovim iskustvima uneseno je dosta novina – rekao je Kremenović.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je cilj seminara upoznavanje sa izmjenama koje zakon donosi.

– Danas su ovdje oni koji se u okviru preduzeća i ustanova bave javnim nabavkama i koji su ponuđači u postupku javnih nabavki, odnosno oni koji učestvuju na tenderima i oni koji ih pripremaju i srovode. Svi na jednom mjestu da pokušamo da približimo ove zakonske izmjene i da pitamo najrelevantnijeg čojeka u Republici Srpskoj šta nam nije jasno. Sve je ovo sa ciljem kako bi smo javne nabavke na prostorima naše opštine pojednostavili, kako bi izbjegli neke greške koje se prave, najčašće iz neznanja, kako bi se izbjegavali žalbe i odugovlačenja procedure javnih nabavki a samim tim i radova – poručio je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se