1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Potpisan sporazum o sniženju cijena usluge rominga

BUDVA – Građani BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije imaće znatno niže cijene usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama zahvaljujući sporazumu koji je danas potpisan u Budvi između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija.

Sporazum su potpisali ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić, ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović i zamjenik ministra za informatičko društvo i administraciju Makedonije Marta Arsovska Tomovska.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Hadžić je istakao da je ovo značajan iskorak i napredak u saradnji zemalja regije i očekuje da će sniženje cijena rominga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji.

On je naveo da su cijene roming usluga u zemljama regije neopravdano visoke, te je prije dvije godine uputio inicijativu da se i BiH uključi u EU roming regulativu.

Hadžić je napomenuo da se ovim sporazumom prilagođava regulacija cijena roaming usluga u zemljama regije evropskoj Uredbi o romingu.

„Kao ministru mi je drago kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od koga će građani pet zemalja regije imati korist, doveli do kraja“, rekao je Hadžić nakon potpisivanja.

Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Na Hadžićevu inicijativu Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je prije dvije godine uputilo zahtjev Evropskoj komisiji za uključivanje BiH u roming regulativu EU.

Hadžić: Jadransko-jonski autoput najvažniji projekat

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić upoznao je danas ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujicu Lazovića da će ubrzo započeti izgradnja dionice autoputa na Koridoru „Pet ce“ od Međugorja do Čapljine, gdje će biti spoj sa Jadransko-jonskim autoputom.

Hadžić je tokom susreta u Budvi istakao da je Jadransko-jonski autoput najvažniji budući infrastrukturni projekat u BiH i regionu i izrazio zadovoljstvo što će oko 110 kilometara ovog autoputa prolaziti kroz BiH.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH saopšteno je da su Hadžić i Lazović razgovarali o budućoj izgradnji Jadransko-jonskog autoputa koji će prolaziti kroz Crnu Goru i u BiH se spajati sa autoputom na Koridoru „Pet ce“.

Lazović je izrazio zahvalnost BiH za podršku u ovom velikom projektu i istakao da će ovaj autoput infrastrukturno uvezati Crnu Goru sa susjednim zemljama i EU, otvoriti nova radna mjesta, te doprinijeti razvoju turizma.

Tokom boravka u Crnoj Gori dogovoren je i skori susret sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivanom Brajovićem, dodaje se u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se