23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Postignut novi dogovor o prekidu vatre

Predstavnici Kijeva i proruskih snaga postigli su u Minsku dogovor o prekidu vatre i uspostavljanju tampon zone od 30 kilometara na istoku Ukrajine, saopšteno je nakon sedmočasovnog sastanka kontakt grupe u Minsku.

„Potpisali smo memorandum. Dokumen u devet tačaka predviđa prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane“, izjavio je bivši ukajinski predsjednik Leonid Kučma.

On je dodao da će to dati mogućnost da se stvori tampon zona širine najmanje 30 kilometara, odnosno zona bezbjednosti, prenosi AFP.

Kučma je rekao da memorandum predviđa da se „prekid vatre smatra opštim“, da „jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 časa zabrani primjena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava“.

U dokumentu se govori i o „zabrani postavljanja novih minsko-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključujući bespilotne letjelice, izuzev uređaja OEBS-a“.

Predviđa se i zabrana razmještanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mjesta.

Kučma je naveo da je posljednjom tačkom memoranduma dogovoreno povlačenje „svih stranih plaćenika, kako sa jedne, tako i sa druge strane“.

Zadatak kontrole provođenja postignutih sporazuma povjeren je OEBS-u, čiji će posmatrači biti postavljeni duž cijele zone prekida vatre.

Kontakt grupa, koju čine predstavnici Rusije, Ukrajine, Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i OEBS-a, takođe, je dogovorila nastavak procesa razmjene ratnih zarobljenika.

Ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov izjavio je da je poslije primirja 5. septembra sa obje strane oslobođeno po 120 vojnika.

Ovaj sporazum je posljednji pokušaj da se vrati mir na istoku Ukrajine, gdje su od aprila trajali sukobi ukrajinske vojske i proruskih aktivista.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se