14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Posjeta Inspektorata RS kompaniji „Alumina“ konsultativnog tipa

ZVORNIK – Posjeta predstavnika Inspektorata Republike Srpske Kompaniji „Alumina“ iz Zvornika bila je konsultativnog tipa s obzirom na značaj koji ova kompanija ima ne samo za ovaj kraj, već cijelu Republiku Srpsku, rekla je viši saradnik za odnose s javnošću Inspektorata Dušanka Makivić.

Makivićeva je poslije sastanka predstavnika Inspektorata i menadžmenta Fabrike danas rekla novinarima da Inspektorat smatra da „Alumini“ treba pružiti podršku i uz zajedničke napore pomoći joj da sačuva postojeću proizvodnju.

Ona je istakla da u „Alumini“ imaju ambicije da postojeća radna mjesta budu zadržana i stvoreni uslovi za otvaranje novih.

„Od osnivanja Inspektorata zauzeli smo stav da inspekcija treba da djeluje preventivno i korektivno, te da se preduzimanjem pravovremenih mjera spriječi mogućnost nastajanja većih nedostataka, što bi zahtijevalo preduzimanje određenih represivnih mjera i pravilo dalje probleme u poslovanju“, rekla je Makivićeva.

Prema njenim riječima, namjera je da se sa aspekta inspekcijskog nadzora analizira stanje u kojem se Fabrika nalazi i vidi u kojim je segmentima potrebna savjetodavna pomoć.

Makivićeva je navela da je namjera i da budu preduzete prventivne mjera da se „Alumina“ ne bi našla u situaciji da snosi veće posledice u smislu represivnih mjera, jer poslovanje svakog privrednog subjekta mora biti u okviru zakona.

Ona je dodala da je i u dosadašnjem periodu Inspektorat imao dobru saradnju sa predstavnicima ove komapnije.

„Bilo je slučajeva gdje smo nalagali preduzimanje korektivnih i preventivnih mjera, koje su u Fabrici u svim slučajevima izvršavali uredno“, napomenula je Makivićeva.

Osim vršioca dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Predraga Tomića, u „Alumini“ su bili glavni republički inspektor za rad i zaštitu na radu, glavni tehnički inspektor, te inspektori iz oblasti rudarstva, vodni, tržišni i inspektori iz oblasti relevantnih za rad fabrike.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić rekao je da je sa predstavnicima Inspektorata razgovarano o unapređenju saradnje, preventivnog djelovanja na sprečavanju svih oblika propusta da bi radnici bili bezbjedni, s obzirom na to da je fabrika velika i da uvijek ima određenih problema.

Matić je istakao da se zaštita radnika i njihova zdravstvena bezbjednost odvija u okviru zakonskih rješenja, a da je najvažnije da nijedan radnik ne strada, te da je na sastanku iskazana neophodnost preventivnog djelujovanja da kompanija nema probleme te prirode.

Na današnjem sastanku je istaknuto da su menadžment kompanije „Alumina“ i svi radnici svjesni važnosti rješavanja pitanja iz oblasti životne sredine, te se u skladu s tim vrše svakodnevne aktivnosti da bi emisija materija, koje mogu uticati na životnu sredinu, bila u zadatim granicama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se