5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Ponosa se sjetimo samo pred gej paradu

BEOGRAD – Srpski akademik Matija Bećković ocijenio je da se ponos u Srbiji već duže vrijeme pominje samo kada je riječ o gej paradi.

„Mislim da pohvalu i priznanje u Srbiji zaslužuje svako ko se bilo čime ponosi i zbog bilo čega paradira. Kome je god do časti i ponosa, to mora priznati i ne bi smeo zaboraviti“, rekao je Bećković za „Večernje novosti“.

On je sugerisao da samo treba paziti da se riječ „ponos“ ni slučajno ne piše ćirilicom da je Rusi /na čijem jeziku ima značenje „dijareja“/, ne bi pogrešno razumjeli i čudili se što ponos traje nedjelju dana i to po ulicama.

Govoreći o Kosovu, Bećković je naveo da će sudbinu Kosova odlučiti „Pravda, i to ona jedna i jedina, univerzalna, koje nema, a koja će doći“.

On napominje da je Srbiji prvo oteta njena sveta zemlja, nakon čega je čitav svijet uzeo pravac koji vodi sve do dubljeg ćirsokaka.

„Pravo jačeg porazlo je pravdu, a to nikada nije trajalo večno, pa neće ni sada. Sve će doći na svoje mesto. U našem veku, na naše oči, na Kosovu je poginulo međunarodno pravo“, kaže Bećković, navodeći da se poredak svijeta „srušio kao kula od karata“.

Prema njegovim riječima, haos koji je tada nastao sada je u punom jeku, a Kosovo je postalo pravilo.

„Zaludu su tvrdili da će biti presedan i izuzetak. Kažu Krim, a misle Kosovo. Znaju da je Kosovo. Ali što više tu istinu kriju, zabašuruju i poriču, ona sve više izlazi na videlo“, rekao je Bećković.

Bećković smatra da su Srbi više nastrojeni antisrpski, nego antievropski i
ističe da je došlo vrijeme da ko god nema atomsku bombu, nema čemu da se nada, što se odnosi i na narod i na pojedince.

On je šaljivo ocijenio da bi za male narode bilo prikladnije da se umjesto „NATO“ uvede „NETO“ i dodao da bi to mogao da biti poseban brendu u okviru NATO saveza.

„Otkad su čuli da smo dobili ona tri akumulatora /za Migove od Rusa/, i da naši avioni mogu čak i da lete, postali su alavi i odmah poželeli da postanemo deo tog neprobojnog odbrambenog štita“, naveo je Bećković.

Govoreći o EU, Bećković je ocijenio da se stiče utisak da najveći duhovi Evrope kao što su Šekspir, Gete, Dante, Bodler, Tolstoj, Puškin, Dostojevski, nisu ispunili mnoge tačke iz poglavlja za ulazak u EU, jer „nema duha i dara među uslovima za ulaz“.

On je ocijenio da je zbog jednog jedinog metka Gavrila Principa, njegov narod do dan-danas pod rafalnom paljbom iz različitih oružja i da se stvara utisak da je Gavrilov metak jedini koji je ikada ispaljen, iako u svijetu „pršte meci na sve strane“.

„I ti mitraljesci se plaše da nas ne bude više nego što ima metaka u sanducima na kojima piše `ne štedi municiju`. Ali, dok je Srbije, neće biti besposleni“, kaže Bećković.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se