10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Podrška građanskom aktivizmu i snažnom prisustvu međunarodne zajednice

VAŠINGTON – U američkom Kongresu podnesena je rezolucija kojom se poziva na ustavne promjene u BiH nakon izbora i „ohrabruje rast mirnog, građanskog aktivizma“.

„Ohrabruje se rast mirnog, građanskog aktivizma kako bi zvaničnici u BiH bili pozvani na odgovornost, a građani angažovali u političkom životu zemlje, uključujući izborni proces i sve nove inicijative za postizanje strukturnih ili ustavnih reformi da bi se postiglo veće povjerenje javnosti u politički proces, širi konsenzus o usvajanju reformi i efektnije, efikasnije i demokratičnije upravljanje“, navodi se u rezoluciji.

U tekstu se ocjenjuje da su predstojeći izbori u BiH „prilika za glasače da riješe sadašnju političku stagnaciju i probleme koji proizilaze iz toga, kao i da izraze podršku reformama i evropskim i evroatlantskim integracijama“.

U rezoluciji je podržano i snažno međunarodno prisustvo u BiH, kao i upotreba svih ovlašćenja koje ima međunarodna zajednica, uključujući Kancelariju visokog predstavnika, da bi se, kako kažu, „potpuno ispunili ciljevi i uslovi koje je odredio Međunarodni savjet za provođenje mira“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se