15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Počinju Dani Srpske u Srbiji

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ biće održana od 4. do 10. septembra u Beogradu i Novom Sadu

Biće priređen bogat kulturno-umjetnički program, s ciljem da se potencijali Republike Srpske (RS) što kvalitetnije predstave, a institucionalna saradnja sa Srbijom ojača.

Direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović rekao je na konferenciji za novinare da će svečanom otvaranju manifestacije, 4. septembra u Kolarčevoj zadužbini, prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik, predstavnici Vlade i Skupštine Srbije i beogradskih vlasti, kao i patrijarh srpski Irinej.

„Cilj nam je da se ovde u Srbiji što kvalitetnije predstavi privreda, kultura, umjetnost Republike Srpske“, objasnio je Cicović, istakavši da je jačanje institucionalne saradnje sa Srbijom programsko opredjeljenje Vlade i institucija RS.

Prema njegovim riječima, ovo je druga godina zaredom da RS organizuje ovakvu manifestaciju u Srbiji, s tim da je prošle godine održana samo u Beogradu, a ove godine je proširena i na Novi Sad.

U okviru „Dana Srpske u Srbiji“, kako je rekao, biće održan i Poslovni forum RS i Srbije, u prisustvu zvaničnika dvije vlade, a cilj je pokretanje konkretnih poslovnih projekata.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman kazao je da sve institucije sa jedne i druge strane Drine odlično i direktno sarađuju, a da su „Dani Srpske u Srbiji“ samo mali segment te saradnje, kroz koji će biti prikazani rezultati zajedničkog rada.

Direktorka Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović najavila je da će tokom manifestacije biti naročito predstavljeni turistički potencijali RS, kao što su adrenalinski turizam, banje, nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, Jahorina, Foča, Banjaluka…

„Predstavićemo i našu enogastronomsku ponudu, kulturna i nematerijalna dobra, učestvovaće folklorne i razne izvorne grupe, a biće tu i nekih nagrada i lijepih iznenađenja“, rekla je Jovanović.

Tokom festivalskih dana posjetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program: od izložbe najboljih radova studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja i književno-muzičke večeri „Zvuci i glasovi Srpske“ do pozorišnih predstava, promocija knjiga i mnogih drugih sadržaja.

Na manifestaciji „Dani Srpske“, Zvornik i Republiku Srpsku će predstavljati i slikarska radionica „Paleta“.

„Dani Srpske u Srbiji“ biće svečno otvoreni u Beogradu 4. septembra koncertom Banjalučke filharmonije i trajaće narednih pet dana, a od 9. do 10. septembra biće održani u Novom Sadu, gde će biti promovisan „Pravopis srpskog jezika, ijekavski izgovor“ u izdanju Matice Srpske.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se