12 C
Zvornik
19. април 2024.

Penzioneri izdavali prostor bez saglasnosti Fonda

PRIJEDOR – Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da pitanje poslovnih prostora udruženja penzionera u 51 lokalnoj zajednici u Srpskoj zaslužuje pažnju i da će vjerovatno Udruženje penzionera Srpske, zajedno sa Vladom, iznaći najbolje moguće rješenje kada je riječ o toj imovini.

„Imali smo čak i nekoliko slučajeva gdje udruženje penzionera izda poslovni prostor za neku drugu djelatnost, pretežno ugostiteljsku, i ostvaruje prihode od toga, mada i u zakonu, a i u ugovorima koje imamo sa njima striktno piše da ne mogu taj prostor iznajmiti bez naše saglasnosti“, rekao je Milić Srni.

On je podsjetio da Zakon o PIO Srpske propisuje da je država vlasnik sve imovine, a da je imovina povjerena Fondu PIO na upravljanje, dok Udruženje penzionera Republike Srpske traži od Vlade da tom imovinom upravljaju sama udruženja.

„S obzirom na to da Fond ima svoje prostore u kojima obavlja svoju djelatnost, raniji poslovni prostori, koji su do 1992. građeni za potrebe udruženja penzionera, u diobi su ostali na korištenju Fondu. Mi te poslovne prostore, domove penzionera, klubove penzionera, ne koristimo niti izdvajamo sredstva za njihovo održavanje“, naveo je Milić, koji je danas prisustvovao sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske na Mrakovici.

Govoreći o potraživanjima Fonda, Milić je naveo da je riječ o oko 380 miliona maraka za 22 godine postojanja i rada ove institucije, da su od kraja prošle godine smanjena sa 404 miliona maraka, ali da i dalje znatno opterećuju i otežavaju nesmetan rad Fonda.

„Od ovih 380 miliona maraka, 86 miliona maraka se odnosi na potraživanja od preduzeća koja su ili likvidirana ili je nad njima završen stečaj ili je stečaj u toku ili su u predstečajnom postupku. To je gotovo u potpunosti nenaplativo, jer u dosadašnjim stečajima Fond PIO uspijevao je naplatiti svega od dva do deset odsto svojih potraživanja“, naveo je Milić.

On je ocijenio da je Vlada Republike Srpske, vodeći se uticajem ekonomske i finansijske krize, poslodavcima dala mogućnost plaćanja doprinosa sa odgodom do 60 dana, ali da mnogi poslodavci ne plaćaju ove obaveze ni odloženo, a uredno ih ukalkulišu u svoje poslovanje i u krajnju cijenu svoje usluge ili proizvoda.

„Znatan broj poslodavaca ne poštuje ni radnike ni državu. A koliko god se govorilo da će jedan broj ljudi ostati bez posla, toliko će to otvoriti veće mogućnosti onima koji rade legalno, plaćaju obaveze prema državi i radnicima, primjenjuju i poštuju zakone“, smatra Milić.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske danas je na Mrakovici prisustvovao i savjetnik ministra iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranje Rajko Plavšić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se