5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Pčelar Radovan Stevanović drugi put zaradom nagrađen zlatom

Zvornički pčelar Radovan Stevanović juče se na 8. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Brčko distriktu okitio sa dvije zlatne medalje kvaliteta – za bagremov i za livadski med.

Stevanović je i na prošlogodišnjem Sajmu u Brčko distriktu osvojio dvije zlatne medalje za proljetnji i jesenji med i šampionski pehar, a osvajanje medalja i ove godine samo su potvrdile kvalitet njegovog proizvoda.

– Ova je godina je možda bila najlošija u posljednjih 100 godina za pčelare. Ipak, ljudi koji su imali dobro razvijene pčele i jaka društva su imali i određen unos, ali ne kao što je trebalo da bude, s tim da je kvalitet odličan. A kvalitet se ocjenjuje i na osnovu sadržaja vlage, što manja vlažnost, kvalitet je bolji. Ocjenjuju se i po osnovu trava i drugih pokazatelja. Moram reći da sam ja imao i bagremov med na ocjenjivanju, doduše izvadio sam ga sasvim malo, jer ga ove godine nema, zbog loših vremenskih uslova. Radio sam u periodu bagrema tako što sam ono što su pčele unijele, sklonio u veliku košnicu, tako da su one to mogle kasnije da zatvore. To sam kasnije i dao na ocjenjivanje – ispričao je Stevanović.

Stevanović je istakao da ima 130 košnica, te da na području zvorničke opštine ima ispašu na nekoliko mjesta, a selio ih je i na Romaniju.

On je podsjetio da su prošle godine u aprilu, na njegovu inicijativu, on kao predsjednik zvorničkog udruženja pčelara „Bagrem“, te predsjednici udruženja „Matica“ iz Brčko distrikta Velimir Živanović i Pčelarskog društva „Loznica“ iz Loznice, Srbija, Vladan Jakovljević potpisali Povelju o bratimljenju.

– Ja sam pokrenuo tu ideju o bratimljenju, oni su je vrlo rado prihvatili, a cilj je zajednički nastup na tržištu Evropske Unije koja nam je „na pragu“ i zajedničko apliciranje za eventualna sredstva za unapređenje našeg rada – istakao je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se