10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Papa Franjo u posjeti Albaniji

RIM – Poglavar Katoličke crkve papa Franjo dolazi danas u posjetu Albaniji, a vlasti te zemlje pojačale su mjere bezbjednosti zbog upozorenja da bi džihadisti Islamske države mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Na ulicama Tirane od juče je policija u civilu, dok će još 2.500 policajaca biti raspoređeno tokom papine posjete, prve jednoj evropskoj zemlji od kada je preuzeo dužnost.

Irački ambasador u Vatikanu upozorio je uoči posjete da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika Islamske države, pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve džihadista u Iraku, što je rijedak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rješavanja sukoba.

U intervjuu italijanskom dnevniku „Nacione“ ove nedjelje, irački ambasador u Vatikanu Habib Al Sadr rekao je da je ID „jasno saopštila“ da „žele da ubiju papu“. „Prijetnja papi je vjerodostojna“, rekao je on.

Vatikan je, međutim, poručio da će zadržati iste mjere bezbjednosti kao i prilikom ostalih posjeta, tokom kojih papa ima običaj da se miješa i pozdravlja s okupljenim narodom.
Papa Franja koristiće na misi u Tirani isto vozilo otvorenog krova u kojem izlazi i na Trg svetog Petra, poručio je Vatikan.

Papina posjeta uslijediće dan pošto su italijanski mediji objavili da su na Trgu svetog Petra pojačane mjere bezbjednosti, pošto su obavještajne službe doznale za mogući plan za napad na Vatikan i da bi papa mogao biti u opasnosti.

„Mesađero“ piše da je jedna strana bezbjednosna služba upozorila Italiju nakon što je presrela komunikaciju između dva Arapina, u kojoj se pominjao „demonstrativni čin u srijedu kod Vatikana“.

AFP podsjeća da je srijeda dan u kom papa održava javnu audijenciju na trgu ispred Bazilike svetog Petra.

Ranija upozorenja da ekstremisti Islamske države kuju zavjeru da napadnu papu Vatikan je odbacio, ali je bezbjednost ipak povećana za njegove audijencije srijedom i nedjeljom, navodi „Mesađero“.
U Tirani trenutno teku pripreme za posjetu pape Franje, gradske službe čiste ulice i postavljaju cvijeće duž putanje kojom će se on kretati.

Po gradu su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmijanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: „Poručujem svim ljudima:moguće je raditi zajedno!“.

Povodom posjete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa slikom pape.

(TANJUG)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se