18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Otvorena izložba fotografija u čast izgradnje Sabornog hrama (foto)

ZVORNIK – Sinoć je u zvorničkom Domu omladine otvorena izložba fotografija na temu izgradnje Sabornog hrama.

Organizatori izložbe su Srpska pravoslavna crkvena opština Zvornik i Dom omladine, a autor izložbe je Boris Golubović.

Na otvaranju izložbe prisutnim su se obratili Đorđe Deurić, direktor Doma omladine, protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, Boris Golubović kao i akademski slikar Drago Galić i profesor filozofije i sociologije Stanislav Tomić.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić je rekao da mu je drago da vidi kako se svake godine sve više omladine pronalazi u pravoslavnoj vjeri kroz razne vidove djelovanja poput izložbe fotografija Borisa Golubovića i sličnih manifestacija.

„Mene raduje kao sveštenika da ta ljubav prema hramu raste i buja u srcima naših mladih ljudi. Hvala Borisu što to bilježi i što se interesuje za to, to je dio istorije. Bilježeći sve ovo fotoaparatom on ulazi u istoriju i sebe na neki način ovjekovječuje i produžava sjećanje da se posle sto-dvijesta godina ima neko sjećati na ove dane. Srećan sam i presrećan, fotografije su odlične, zaista bilježe jedno vrijeme od ovih šest godina, koliko je iza nas“, rekao je otac Vidoje.

On je dodao da ga raduje činjenica da se na krsnu slavu hrama mogu ove godine osveštati zvona i krstovi iako je to iziskivalo velike napore svih.

„Kako je tekla gradnja hrama tako je interesovanje građana raslo, tako da će on postati jedan od simbola i ponosa grada, siguran sam u to. Vidim to po reagovanju običnih građana i medija koji mu daju sve više prostora“, dodao je prota Vidoje.

Autor izložbe Boris Golubović ističe da mu je želja bila da ovjekovječi izgradnju Sabornog hrama kao jedan istorijski poduhvat, najviše iz razloga što se nakon skoro 200 godina u gradu Zvorniku gradi pravoslavni hram.

„Pogledavši prvi put maketu budućeg Sabornog hrama našeg sugrađanina arhitekte Dragana Jevtića zaista sam se oduševio njegovim izgledom, veličinom i ljepotom. Ipak, kada svaki put naiđem pored hrama u izgradnji uvijek me nanovo oduševi i zadivi, a i uvijek se primjeti neki novi zanimljiv detalj. Iz tog razloga sam rješio da tu gradnju zabilježim svojim objektivom zbog naših budućih generacija i pokoljenja, isto kao što su nama generacije ispred nas ostavljale mnoge stvari u sjećanje“, istakao je Golubović.

On je dodao da se na ovoj izložbi neće zaustaviti i da mu je želja da jednog dana, kada se Saborni hram svečano otvori, da napravi monografiju, a isto tako i da sinoćnja izložba dobije uskoro i svoj drugi nastavak.

Profesor filozofije i sociologije u Gimnaziji i SSŠ „Petar Kočić“ u Zvorniku Stanislav Tomić kao iskusan poznavalac fotografije koji je i sam bio autor nekoliko izložbi, kaže da je vrlo nezahvalno govoriti o nečemu što je od njegovih riječi više od 55 metara.

„Ma kako ja govorio, ali ja ne mogu govoriti tako glasno koliko mogu da zvone zvona glasno ovog hrama, koja se tako visoko uzdižu iznad naše prolaznosti i koja nas pozivaju da izgradimo sebe slaveći Boga. Kada je u pitanju ovaj hram, mene on podsjeća na život, zapravo čitava ova izložba je od nekog začetka, rođenja pa do nastanka, kao da hram živi, kao da je živo biće. Zapravo nas i podsjeća i slaveći vječni život mi kad god vidimo ovaj hram treba da se prisjetimo vječnog života“, rekao je Tomić.

On je dodao da nije slučajno i da je jako lijepo što se ovaj hram uzdiže iznad rijeke, „jer je rijeka simbol prolaznosti, a hram koji stoji zapravo simbolizuje ono što ne prolazi i ono što je vječno“.

„Ja volim da kažem da mi živimo na obali Heraklitovog fragmenta jer kako kaže Heraklit mi ne možemo dva puta ući u istu rijeku a ja ću reći da ne možemo dva puta izaći iz istog hrama“, dodao je Tomić.

Autor Boris Golubović rođen je 9. februara 1989. godine u Sarajevu, a u Zvorniku živi od 2002. godine. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i amaterskim novinarstvom. Zaposlen je u kompaniji „Alumina“.

Svi ljubitelji ove vrste umjetnosti izložbu fotografija mogu pogledati u narednih mjesec dana u galeriji foajea Doma omladine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se