18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Otišao političar dijaloga i kompromisa (foto)

SARAJEVO – U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas je održan komemorativni skup povodom smrti zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića.

Prethodno, kraj kovčega sa posmrtnim ostacima Tihića, u zgradi parlamenta BiH smjenjivala se počasna straža, a bila je otvorena i knjiga žalosti, u koju se upisao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika i građana BiH.

Obraćajući se velikom broju prisutnih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Tihićev odlazak predstavlja nenadoknadivi gubitak za njegovu porodicu, BiH i njene građane.

Prema njegovim riječima, Tihić je bio vrijedan, odgovoran i sposoban političar, uvijek spreman na dogovore, a nikada na prepirke.

Tihić je, ističe Izetbegović, bio humanista i uporan borac za istinu i pravdu, za pomirenje među narodima i izgradnju institucija BiH, te je kao takav bio omiljen među domaćim i stranim političarima.

„Iza Sulejmana Tihića ostaje snažnija BiH za koju se on svesrdno borio cijelog života“, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da je otišao čovjek dijaloga,kompromisa i velikog srca.

Tihić je, kaže Čović, bio izuzetan parlamentarac i mudar državnik.

„I za vrijeme svoje teške i duge bolesti on se brinuo za budućnost BiH i njenih građana, u šta sam se lično uvjerio kada sam ga posjetio u njegovoj kući u Šamcu“, rekao je Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac podsjetio je da je Tihić, koji je obavljao funkcije člana Predsjedništva BiH, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika SDA BiH bio „dobar čovjek, što nije bilo lako u lošim vremenima kakva su bila u BiH u posljednje dvije decenije“.

On kaže da je Tihić tokom svog političkog djelovanja uporno i strpljivo branio svoje stavove i hrabro se borio za svoje političke ciljeve, uvijek za dijalog i kompromis.

Tihić se, rekao je Košarac, konstantno predano zalagao za mir i pomirenje.

„Sulejman Tihić je bio jedan od rijetkih političara u BiH kojeg su svi slušali, pa čak i oni koji se nisu slagali sa njegovom politikom“, naveo je Košarac.

Govoreći o Tihićevom životu i djelu,potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Adil Osmanović oprostili su se od predsjednika stranke riječima da odlazi čovjek koji je uvijek drugim ljudima prvi pružao ruku.

Ispred zgrade parlamenta BiH, potom je obavljen vjerski obred, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Sulejman Tihić preminuo je 25. septembra nakon duge i teške bolesti. Biće sahranjen danas u Šamcu.

Tihić je rođen 1951. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu 1975. godine, a član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Bio je imenovan za šefa konzularnog odjeljenja Ambasade BiH u Bonu u NJemačkoj.

U mandatu od 2002. do 2006. godine obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH. U poslijeratnom periodu obavljao je i dužnost poslanika i potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

(SRNA/Foto: Klix.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se